Ricinusovo ulje

Dobiva se od biljke ricinus (lat. Ricinus communis), za koju se smatra da je jedna od najotrovnijih biljaka na svijetu. 



Bez obzira na to ulje ricinusa je veoma zdravo za dosta toga. Ovo ulje je najviše posebno, zbog veoma rijetke ricinoleične kiseline koje ima čak 90%.

Ricinusovo ulje se često koristi za podsticanje rasta kose, popravlja oštečenu kosu, hidratizira kožu glave i spriječava cvijetanje kose zbog omega 9 nezasićene masne kiseline koja hrani kosu. Kako bi Vam kosa bila zdrava, jaka, kako ne bi opadala i kako bi rasla.

Ricinusovo ulje koristite na sljedeći način:
- Obucite neku staru majcu jer se možete isprljati
- Kosa bi trebala biti vlažna
- Ulje nasuti u neku posudu
- Prstima umočiti u ulje i kružnim pokretima glave utrljavati ulje u korijen kose
- U koliko su Vam vrhovi ispucali možete i njih namazati sa Ricinusovim uljem

Kada završite umotajte kosu u mlak peškir ili stavite kapu za kupanje. Ulje nanosite jednom u 7 - 10 dana, ostavite 2 sata i duže nakon toga operite kosu šamponom. Ako želite da koristite ovu metodu potrebna je upornost jer nakon toga kada Vam kosa bude zdrava koristi ćete ga sve rijeđe i rijeđe. 

Služi za bolje očuvanje kose i njenog ne opadanja, kao i nestanka peruti. Osim za kosu ricinusovo ulje možete koristiti i za rast obrva i trepavica, protiv bora, strija itd. Zbog vitamina E i ricinoeične kiseline koje ima u sebi koristi se i u kozmetici. Služi za uklanjanje prištića, mitesera, ekcema i hidratizira suhu kožu, a dobar je serum za njegu zrelije kože.

Ulje služiti i za uklanjanje šminke, a način na koji ćete ga pripremiti zavisi od tipa kože.
- Masna koža: 30% ricinusovog ulja, 70% suncokretovog ulja.
- Normalna koža: 20% ricinusovog ulja, 80% suncokretovog ulja
- Suha koža: 10% ricinusovog ulja, 90% maslinovog ulja

Kako ima širok spektar ljekovitog djelovanja i lahko je dostupno dolazimo do zaključka da ricinusovo ulje nije otrov nego veoma dobar lijek koji služi za dobrobit našeg organizma.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar