Od Nove godine veće cijene električne energije za pojedina kućanstva u FBiH

Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) na današnjoj je sjednici odobrila povećanje cijene električne energije za potrošače Elektroprivrede HZ HB, i to za kategoriju kućanstvo u prosječnom iznosu od 1,45 posto, dok su za kategoriju ostala potrošnja cijene niže u prosjeku 3,04 posto. 


- Cijene električne energije promijenjene su na prijedlog Elektroprivrede HZ HB, dok se cijene električne energije Elektroprivrede BiH neće mijenjati - izjavila je nakon sjednice Vladenka Milović v.d. predsjednica FERK-a. Dodala je kako će se nove cijene primjenjivati od 1. siječnja 2017. godine. Sanela Pokrajčić, v.d. član FERK-a, pojasnila je kako je do promjena cijene električne energije dolazi zbog postepenog ukidanja, odnosno smanjenja unakrsnih subvencija između kategorija potrošnje. - To je osnovni razlog za povećanja cijena električne energije za kućanstva, odnosno smanjenja cijene električne energije za kategoriju ostala potrošnja. Moramo znati činjenicu da je BiH potpisnica sporazuma o uspostavi elektroenergetske zajednice koja obvezuje sve zemlje članice. 

U tom smislu, u Zakonu o električnoj energiji FBiH stoji kako cijene trebaju slijediti troškove te da se postepeno trebaju ukinuti unakrsna subvencioniranja među kategorijama kupaca - kazala je Pokrajčić. Za primjer je navela stambeni objekt u kojem se u prizemlju nalazi frizerski salon, a na katu etažni stan. - Cijena električne energije bi prema logici trebala biti ista i u prizemlju i na katu. Međutim, mi sad imamo da je cijena električne energije u prizemlju puno više nego cijena na katu. Nažalost, to je zaostavština od ranije i sada pravila tržišnog natjecanja kažu da se to treba ukinuti, odnosno da svatko treba platiti tržišnu cijenu električne energije - pojasnila je Pokrajčić Dodala je kako je propisano da ne smije doći do drastičnog povećanja cijena električne energije za kućanstva. - Elektroprivreda HZ HB je temeljem toga mogla čak predložiti i veće cijene za kućanstvo i veće smanjenje cijena za ostalu potrošnju, no nisu, te smatramo kako ovo nije drastično povećanja cijena električne energije za kućanstva - kazala je Pokrajčić, navodeći da bi na mjesečnoj razini računi za struju trebali biti veći za oko 90 pfenniga, i to za kućanstvo koje prosječno troši električnu energiju. 

Na upit zbog čega su cijene električne energije ostale nepromijenjene za kućanstva koji koriste usluge Elektroprivrede BiH, predstavnici FERK-a su kazali kako je to poslovna politika cijena tog poduzeća. - Međutim, konačni je cilj tržišni način poslovanja, odnosno da električnu energiju svatko kupuje po istoj ili sličnoj cijeni. Dosad smo imali da se preko elektroprivrednih poduzeća vodila socijalna politika i zbog toga su kućanstva imala znatno niže cijene nego kategorija ostale potrošnje - pojasnila je Pokrajčić. 

Na novinarski upit kada se očekuje da se cijene električne energije izjednače za sve kategorije, odnosno da se unakrsne subvencije ukinu, predstavnici FERK-a su kazali kako je to prvotno bilo planirano 2018. godine, ali da se mnoge stvari u vezi toga nisu realizirale te stoga nije poznato kada će se to konačno dogoditi. Prema današnjoj odluci FERK-a, cijene električne energije za kupce unutar kategorije potrošnje kućanstvo, koje se snabdijevaju kod Elektroprivrede HZ HB, u prosjeku će se povećati 1,45 posto, odnosno, kupcima I. tarifne grupe povećanje iznosi 1,46 posto, a za kupce II. tarifne grupe povećanje je 1,44 posto. Cijene električne energije za kupce unutar kategorije ostala potrošnja u prosjeku će biti niže 3,04 posto, tj. za I. tarifnu grupu cijena je niža 3,27 posto, za II. tarifnu grupu 3,33 posto, a za III. grupu cijena je niža 1,70 posto. Kupci iz IV. i V. grupe potrošnje imaju iste cijene kao i kategorija kućanstva, te će u ovim tarifnim grupama doći do povećanja cijene 1,33 posto za IV., a za V. grupu potrošnje cijena je povećana 1,55 posto. 

Na današnjoj sjednici FERK-a donesena je i odluka kojom postotak obveznog udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije, koji su obvezni preuzeti svi opskrbljivači koji opskrbljuju krajnje kupce u Federaciji BiH i kvalificirani kupci koji uvoze električnu energiju za vlastite potrebe, za 2017. godinu iznosi 3,64 posto
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar