Čija je "Estrada" u Sarajevu

Objekat "Estrada", nekada popularno okupljalište u samom centru Starog Grada, danas u stanju raspada i veoma ornulo, prekriveno grafitima i raznim "reklamama".
 
Ovaj objekat danas Kantonu Sarajevo i Općini Stari Grad predstavlja noćnu moru, jer se vrši utvrđivanje vlasništva jer je objekat godinama preprodavan i što je krajnja vlasnica državljanka druge zemlje zbog čega domaći organi ne mogu naplatiti poreze i uraditi restauraciju objekta koji predstavlja ruglo u strogom centru Sarajeva.
 
Estrada je 2008. godine prodana Društvu za ugostiteljstvo, trgovinu i usluge "PRO Investment" d.o.o. Sarajevo da bi, šest godina poslije "PRO Investment" prodao je "Estradu" Društvu za građevinarstvo, ugostiteljstvo, trgovine i usluge "Monteinvest BH" d.o.o Sarajevo koje je također registrovano na adresi Ćumurija broj 1 u Sarajevu.
 
Prava zavrzlama nastaje kada 2015. godine "Monteinvest BH" prenosi vlasništvo nad "Estradom" u korist kupca "MATE-IN" d.o.o. Sarajevo sa sjedištem u sarajevskoj ulici Džemala Bijedića. Od tada je država onemogućena da izvrši naplatu bilo kakvih poreza s obzirom na to da "MATE IN" uopće nije poreski obveznik, a svi dopisi koji bivaju upućeni na adresu firme "MATE-IN" bivaju vraćeni.
 
Ukoštac sa ovim problemom uhvatila se i Općina Stari Grad koja ima namjeru riješiti problem sa ruševnim objektom koji danas predstavlja ruglo u centru Sarajeva. Utvrđeno je kako Općina ne može rušiti ili vršiti restauraciju objekta s obzirom na to da je on u privatnom vlasništvu. Kako saznajemo, Sektor za inspekcijske poslove Općine Stari Grad u narednih nekoliko dana trebao bi donijeti akt kojim naređuje vlasniku da u skladu sa zakonom očisti i osigura objekat "Estrade" te da ga uredi u datom roku, ukoliko se vlasnik ogluši na zahtjev Općine, Sektor za inspekcijske poslove će očistiti i osigurati objekat putem nadležne službe, ali na teret vlasnika.
 
Iz Općine Stari Grad najavljuju da će, u slučaju da Dautović odbije obavezu uplate troškova čišćenja, Sektor za inspekcijske poslove putem Općinskog pravobranilaštva pokrenuti sudski postupak naplate istih. Objekat nekada popularnog okupljališta danas služi kao odlagalište otpada u kojem se sakupljaju psi lutalice i kao utočište za sarajevske beskućnike.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar