Plava Špilja, Crna Gora

Već smo pisali o jednoj sličnoj pećini, Modroj Špilji u Hrvatskoj, ali na Jadranu se krije mnogo više prirodnih dragulja koji su skriveni od očiju običnog prolaznika. 


Jedan od njih je i Plava Špilja, jedna od najljepših i najvećih pećina koje se nalaze duž obale poluostrva Luštica u Boki kotorskoj. U ovu pećinu može se doći plivajući ili manjim čamcem ili brodićem. Postoje dva ulaza: prvi je širok, ali nizak, dok je drugi suprotan – uzak ali visok. 

S obzirom da se pećina nalazi blizu Herceg Novog, jednog od najmlađih gradova na Jadranu, turističke agencije često preporučuju da upravo ovaj prelijepi grad bude polazna tačka za istraživanje pećine. Površina Plave Špilje u Crnoj Gori iznosi oko 300 metara kvadratnih. 

Voda je duboka između 3 i 4 metra, a pećina je visoka (od nivoa mora do vrha tavanice) 9 metara. Pećinu je najbolje posjetiti tokom sunčanih dana, kada se zrake Sunca prelamaju u vodi, te obasjavaju vodu i zidove pećine neopisivo lijepom nijansom plave i indigo boje, po kojoj je očaravajuća Plava Špilja i dobila ime.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar