Na memorijalnom pohodu na Hajlu 150 planinara, četvoročlana ekipa popela vrh

Planinari Rožaja i Novog Pazara svake godine u januaru od 1997. godine, kad je smrtno stradao na planini Hajli Safet Mavrić Ćako, organiziraju pohod na Hajlu prisjećajući se tako prijatelja, svestranog sportiste, zaljubljenika u tu planinu i nadasve velikog čovjeka. 


Tako je bilo i ove godine. Na Hajli su bili gosti iz Francuske, Turske, Makedonije, Slovenije, Srbije i iz skoro svih planinarskih klubova iz Crne Gore. Među sudionicima bili su i članovi Gorske službe spašavanja Goražde (BiH). Predsjednik Planinarsko skijaškog kluba (PSK) Hajla Fevzija Feka Kurtagić kaže da je memorijal prerastao u sportsko-turistički brend Rožaja. Memorijalu je prisustvovalo oko 150 planinara ali zbog vremenskih uvjeta i stanja na terenu samo je četvoročlana ekipa uspjela popeti vrh. 

Ervin Hadžić iz Tutina, Emir Šutković iz Novog Pazara, Vilemin Philipe iz Francuske pod vodstvom vodiča PSK Hajle Zulfikara Zuka Kurtagića probijali su se kroz smetove od preko dva metra snijega dok je cijelom stazom visina snježnog pokrivača iznosila više od 1,5 m uz ledeni vjetar. Uspjeli su isključivo zahvaljujući dobroj volji i upornosti, uz posebnu opremu za takve uvjete uspon je trajao osam sati. Gosti su bili smješteni u planinarskom domu Grope na 2.000 m.n.v., a organizator zahvaljuje sponzorima i svima koji su sudjelovali a odustali isključivo zbog odluke domaćina. 

Većina sudionika nije imala specijaliziranu opremu za takve ekstremne uvjete. Safet Mavrić Ćako smrtno je stradao na Hajli kod Rožaja 6. januara 1997. godine, planini koju je najviše volio i na kojoj se pripremao za ekspedicije i osvajanje najviših vrhova svijeta. Planina Hajla nalazi se na krajnjem sjeveroistoku Crne Gore iznad Rozaja i jedna je od najsnježnijih planina u okruženju, a visoka je 2.403 m.n.v.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar