Šah: Carlsen i Kirjakin u New Yorku igraju za titulu svjetskog prvaka

Branilac naslova Norvežanin Magnus Carlsen i Sergej Karjakin iz Rusije u petak u New Yorku počinju meč za naslov svjetskog šahovskog prvaka.


Predviđeno je igranje 12 partija, a za naslov će trebati osvojiti 6,5 poena. Pobjednik će biti poznat najkasnije do 30. novembra. Dvoboj s nagradnim fondom 600.000 eura igrat će se u dvorani zgrade "Fulton Market". Dvadesetpetogodišnji Magnus Carlsen je 23. novembra 2014. u ruskom Sočiju odbranio naslov svjetskog prvaka kada je pobijedio izazivača Indijca Viswanathana Ananda. Norvežanin je prvi naslov osvojio 2013. protiv Ananda, koji je bio vlasnik titule od 2007. 

U ovom dvoboju Carlsen ima ulogu nespornog favorita, jer je već nekoliko godina na čelu svjetske liste i trenutno ima 2853 bodova. Godinu dana stariji Kirjakin je deveti na svjetskoj listi i ima 2772 boda. Najmlađi je velemajstor u istoriji, a do tog naziva je došao sa 12 godina i sedam mjeseci. Za Rusiju igra od 2009. godine, a prije toga za Ukrajinu, jer je rođen na Krimu. Ove godine je u Moskvi pobijedio na turniru kandidata za izazivača svjetskog prvaka, 2012. je slavio na SP u ubrzanom šahu, a lani je osvojio Svjetski kup.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar