Ramiz Salkić: Muzej opomena svima nama da ne zaboravimo ono što smo proživjeli

Muzej žrtava zločina protiv čovječnosti i genocida 1992 - 1995 u Sarajevu danas je posjetio potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, a o njegovom sadržaju informirao ga je predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković, inicijator izgradnje tog muzeja.


Salkić je izrazio zahvalnost svima koji su uložili napore da taj muzej zaživi te istaknuo da je Muzej zapravo „opomena svima nama da ne zaboravimo ono što smo preživjeli“.  

- Mnogo onoga što sam vidio u Muzeju vraća me na sve ono što je preživljeno u periodu 1992. -1995. godina. Ipak, bez obzira koliko teško bilo, obaveza svakog čovjeka (koji želi mir) je da posjeti ovaj muzej i vidi šta su zapravo historija i dešavanja u BiH u tom periodu - naglasio je.

Pozvao je bh. građane i goste da posjete Muzej, a direktore škola do organiziraju posjete za učenike.
Jasmin Mešković zadovoljan je intenzitetom posjeta i kaže da je taj muzej dosad posjetilo oko tri hiljade ljudi. Među posjetiocima su građani država širom Evrope, a ima i bh. građana.

Najavio je mnogo izmjena kad je u pitanju sadržaj Muzeja, a osnova će im biti sudska presuda.  
- Ohrabruje nas što Haški tribunal ima svoju postavku, to će biti prošireno konkretnim presudama, brojem godina, vrstom odgovornosti, težinom zločina - kaže Mešković.

Dodaje da se mora sve učiniti da u BiH prije svega živi istina, istina zasnovana na sudskim presudama.    
Muzej su dosad obišle mnoge javnosti poznale ličnosti iz različitih oblasti života, a Mešković očekuje njihovu podršku.

- Konkretne finansijske podrške još nema, ali mi imamo još snage i volje da uradimo puno toga. Očekujemo i podršku, ali važno je da nam niko ne potura nogu - naglasio je.    

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 otvoren je 19. jula ove godine i prvi je muzej u Bosni i Hercegovini koji dokumentira, opisuje i prikazuje patnje žrtava, razmjere zločina i karakter rata '92.-'95. U Muzeju su arhivirane stotine izjava žrtava rata, ličnih predmeta, predmeta ekshumiranih iz masovnih grobnica, replikama prikazana mjesta zločina i masovnih egzekucija.

Detaljno prikazuje 12 tematskih cjelina, izložbu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, logore, metode i načine mučenja žrtava, zločine počinjene nad djecom, masovne grobnice i nestale osobe, genocid u Srebrenici, eksponate i lične predmete žrtava, portrete i pisma žrtava iz perioda 1992.-1995., opsadu Sarajeva, odbranu civila improviziranim alatkama, dokumentarne filmove i mnoge druge teme.  
  
Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 smješten je u ulici Ferhadija u Sarajevu.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar