Pauline van Dongen dizajnira odjeću koja popravlja držanje tijela

Pauline van Dongen Holandska je modna dizajnerica i osmislila je pametnu majicu koja vibrira u slučaju lošeg držanja.


FysioPal majica dizajnirana je da popravi loše držanje gornjeg dijela tijela, upozoravajući osobu koja je nosi kada je pogrbljena više od dozvoljenog. Dizajnerica Dongen je majicu napravila u saradnji sa kompanijom Elitac koja proizvodi ekrane na dodir, a FysioPal u sebi sadrži i senzore koji podatke šalju na mobilnu aplikaciju. 

Majica je dizajnirana da se nosi kao potkošulja, koja mjeri poziciju vrata, ramena i leđa, koja kasnije mjere šalje na aplikaciju koja podatke vizualizira i ocjenjuje držanje osobe i lagano će zavibrirati kako bi osoba znala da treba promijeniti način na koji sjedi ili stoji. Naime, Van Dongen kaže da je fokus bio na biranju prikladnih materijala koji se rastežu dovoljno da je majica udobna, ali da ostave dovoljno mjesta za tehnologiju. Elektronska oprema je laminirana u tekstil tako da je majica udobna, a može se i prati u mašini za veš. 

Pauline van Dongen dizajnerica poznata je po spajanju elektronike sa modom. Čak je u 2013. godini napravila odjeću koja je sadržavala solarne panele i omogućavala osobi koja je nosi da pretvori odjeću u punjač za elektronske uređaje, poput mobilnih telefona i GPS-a.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar