ESA objavila animaciju slijetanja sonde Schiaparelli na Mars

Sonda Evropske svemirske agencije i Roscosmosa "Schiaparelli EDM" spustit će se na Crvenu planetu 19. oktobra 2016. godine nakon putovanja koje je trajalo šest dugih mjeseci. 



Naime, riječ je o dijelu projekta ExoMars koji je u martu 2016. na Mars poslao orbiter za proučavanje atmosfere i lander Schiaparelli koji će demonstrirati slijetanje na planetu.Satelit je opremljen baterijom bez sposobnosti punjenja, sa trajanjem oko četiri solarna dana, a spustit će se na područje poznato kao Meridiani Planum u vrijeme velikih pješčanih oluja. 

Sve ovo će naučnicima dati priliku da prouče prirodu oluja na Marsu, sagledaju sve parametre koji će biti značajni za buduće slijetanje na Crvenu planetu. Od trenutka kada se spusti, sonda će proučavati vjetrove i temperaturu, stepen vlažnosti, pritisak i transparentnost atmosfere. 

Letjelica Trace Gas Orbiter će prikupljati informacije o metanu i drugim gasovima u atmosferi Marsa, a usput će i nadgledati površinu kako bi pronašla najbolje mjesto za slijetanje rovera koji će biti lansiran 2018. Njegov dolazak za Mars zakazan je za 2021. godinu.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar