Mirovni sporazum u razorenom Alepu prekinut

I ako su dobili obećanje da će civili iz opkoljenih dijelova Alepa biti evakuisani tokom trodnevnog mira u ovom sirijskom gradu, to se ipak nije dogodilo.

Kako je večeras istekao dogovoreni prekid vatre, Ujednjene nacije su javile da nisu bili u prilici nikoga evakuisati iz razorenog grada u kojem su nastavljeni sukobi između snaga odanih predsjedniku i pobunjenika.

 Glasnogovornica Međunarodnog komiteta Crvenog križa Ingy Sedky rekla je da evakuacije nisu bile moguće zbog loše sigurnosne situacije u gradu. Njihov tim zbog granatiranja i snajperske vatre nije uspio ući u područje koje drže pobunjenici u istočnom Alepu, a koji je od jula pod opsadom. Oko 2.000 ranjenih civila ostalo je u istočnom Alepu nakon nedavno izvedene ofanzive sirijske vojske uz podršku ruskih aviona. 

Od jula sirijske provladine snage, uz podršku ruske avijacije, drže pod blokadom sve pristupe istočnom Alepu, području dugom 15, a širokom pet kilometara. Sirijska opservatorija za ljudska prava danas je objavila da su civilni predstavnici pokušali ući u taj dio grada da evakuišu povrijeđene, ali nisu uspjeli. 

Nikakva pomoć nije ušla u Alep od 7. jula, a kako je upozorio prvi čovjek UN-a Ban Ki-moon, do kraja oktobra ovi ljudi će ostati bez imalo hrane.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar