KUKURUZ Jako dobar za naše zdravlje

Svi mislimo da je kukuruz pošto je lahko dostupan obična ne tako bitna nairnica, ali sutvari nismno svjesni koliko je on bitan za naše zdravlje i čime je sve bogat. 



Ustvari kukuruz je jedinstvena namirnica bogata fotomutritjentima za koje je dokazano da štite zdravlje našeg organizma antioksidativnim vrijednostima. Kukuruz je slatkastog ukusa i lijepe žute boje i sadrži vlakna koja snižavaju povišen nivo holesterola i brinu se za dobru liniju, folnom kiselinom koja štiti krvni sistem, vitaminom B1 – važnim za dobar rad mozga, a preko ugljenih hidrata pruža prijeko potrebnu energiju. 

Naučnici su otkrili da prilikom termičke obrade kukuruza, kuhanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što znači da je kukuruz kao namirnica čak i kada nije svjež ima dovoljno kalorija i hranljiih sastojaka koje štite naš organizam. Klip kukuruza ima prosječno od 80 do 100 kalorija. Sadrži nezasićene masnoće koje se smatraju dobrima i održavaju zdrav nivo holesterola u krvi, smiruju upale i čuvaju zdravlje srca. 

Naime, zbog velikih količina vitamina B, B5, C i nekih drugi vitamini kao i minerala, folne kiseline, beta karotena, fosfora, kalcijuma i magnezijum, kao i antioksidanti, lutein i zeaksantin govori samo koliko je kukuruz dobar za zaštitu srca. 

Kakao je kukuruz pun vlakana koja su velika blagodat za probavu, pomoći će Vam da održite liniju, vlakna spriječavaju zatvor, pojavu hemeroida, a vrlo je moguće da smanjuju i rizik od nastanka raka crijeva. Takođe određena istraživanja pokazuju kako kukuruz pomaže razvoju dobrih bakterija u debelom crijevu. da je dobar i za želudačne probleme, jer ublažava simptome gastritisa i čira na želudcu.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar