Podrška programskim aktivnostima Udruženja penzionera Novo Sarajevo

Općinski načelnik Nedžad Koldžo i predsjednik Udruženja penzionera Novo Sarajevo Omer Ključić 20. februara potpisali su Ugovor o finansiranju socijalnih programa i organizacije jednodnevnog izleta povodom Dana penzionera.


Vrijednost Ugovora je 60.000 KM, a raspodjela sredstava za socijalne programe vršit će se po ustaljenoj proceduri  koju provodi Udruženje penzionera shodno Odlukama Upravnog  odbora.  Aktivnosti oko organizovanja tradicionalnog izleta za oko 1.800 penzionera provodiće Općina Novo Sarajevo u saradnji sa ovim udruženjem, Centrom za zdravo starenje Novo Sarajevo, te velikim brojem volontera.

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da je ovo samo jedan segment podrške koju Općina Novo Sarajevo pruža penzionerima, jer pored ovoga svake godine izdvajaju se značajna sredstva i za dodjelu jednokratnih pomoći najugroženijim penzionerima, kao i za uspostavu i podršku u radu mreže centara za zdravo starenje na području općine.

– Imajući u vidu povećane potrebe i socijalnu situaciju sve većeg broja penzionera u Budžetu Općine za 2019. godinu grantom za dodjelu jednokratnih pomoći predviđeno je 120.000 KM, kojim će biti obuhvaćeno 2.400 penzionera, a pomoć se dodjeljuje jednokratno u iznosu od 50 KM, istakao je načelnik Koldžo.

Načelnik  je dodao da će za podršku u radu dva centra za zdravo starenje Hrasno i Velešići, općina izdvojiti 70. 000 KM. U ovoj godini planirana su i sredstva za adaptaciju prostora  trećeg centra za zdravo starenje u naselju Čengić Vila u iznosu od 140. 000 KM.

Omer Ključić, predsjednik Udruženja penzionera Novo Sarajevo koje okuplja više od 10.000 članova, od 15.500 koliko ih je nastanjeno na području ove općine, zahvalio se općinskom načelniku i Općinskom vijeću što svake godine planiraju značajna sredstva za programske aktivnosti ovog udruženja.

Pored pružanja materijalne i druge vrste pomoći članovima udruženja, Ključić je istakao da, već tradicionalni izlet penzionera predstavlja za njih najveći događaj i razonodu, a iz godine u godinu za izlet je zainteresovano sve veći broj penzionera. I ove godine uz podršku općine izlet će se organizovati u povodu Dana penzionera Novo Sarajevo.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar