Evo kako odrediti tip kože i zašto je to važno

Ovaj tekst nije namjenjen samo za žene, djevojke ili tinejđerke, namjenjen je i za muškarce i momke jer je potrebno da svi adekvatno brinemo o svojoj koži, a da bi mogli brinuli moramo sve znati o njoj. 


Na veliku žalost mnogi ne znaju tip svoje kože, ne samo kože lica nego generalno kože cijelog tijela, a neke druge i ne zanima tip njihove kože, dok treći žele znati ali nikako ne mogu nači pouzdan način da utvrde svoj tip kože.

Prije određivanja tipa kože moramo znati koji postoje i potom odrediti način njege u zavisnoti od tipa kože i naravno kako odrediti tip kože na najlakši način.

Postoji pet tipova kože, a to su:
1. Normalna koža,
2. Suha koža,
3. Masna koža,
4. Kombinovani tip kože i
5. Osjetljiva koža.

Da bi uopšte mogli da znate kom tipu kože pripada tvoja, treba prvo da prođemo kroz osnovne odlike svih tipova kože koji postoje.

Ovo ujedno može da bude i prvi korak ka određivanju tipa kože . Jednostavno pokušaj da uporediš osnovne odlike tipova kože sa svojom kožom i time kako se ponaša.

Tako da u nastavku otkrivamo kako odrediti tip kože na najlakši način:
- Aparat za određivanje tipa kože
- Test za određivanje tipa kože u formi upitnika
- Test koji ti ja preporučujem možeš da odradiš kod kuće (potrebno je skinuti svu šminku i kreme na licu jer lice mora biti potpuno čisto, tako što se opere toplom vodom i nježnim gelom ili sapunom za lice, potom ga umiti hladnom vodom, da bi se pore zatvorile, potom napraviti pauzu od sat vremena onda uzeti papirnu maramicu i pokušati sa njom pokupiti masnoću tako što ćete tapkati po licu i u zavisnosti kako se lice pokaže određuje se tip kože.)

Način njege kože:
1. Normalna koža - nije zahtjevna, ni pretjerano suha, ni pretjerano masna, pa je lahko njegovati, koristi lagane kreme, losione i serume. 

2. Suha koža - održati kožu stalno hidriranom, koristeći malo masniju kremu, sa što više hranljivih sastojaka. također, suhom tipu  kože pomaže i redovna eksfolijacija, kako bi se ulonile mrtve ćelije kože koje samo smetaju zdravoj koži, naročito kad je suha. Odraditi i blagi piling jednom dnevno, nakon čega treba da se nanese hranljiva krema. Tako će koža lakše upiti sve sastojke iz kreme koji joj trebaju.

3. Masna koža - njega masne kože bazira se na redovnom i temeljnom čišćenju prije svega. Nakon toga, treba da se nanese hidratantna krema kako bi spriječila kožu da proizvodi previše ulja, ali vodi računa da sama krema nema dodatih ulja. I masnom tipu kože biće potreban redovan piling, samo malo jači, kao i upotreba voćnih kiselina koje treba da spriječe probleme sa kožom, kao što su bubuljice i mitiseri.

4. Osjetljiva koža - obzirom da je koža osjetljiva može da odreaguje na bilo koju hemikaliju, posebno ono što sadrži, alkohol, parabene ili dodate parfeme, tako da je najbolje koristiti prirodnu kozmetiku, tj. sa biljnim sastojcima.

5. Kombinovani tip kože - Za ovaj tip kože važi kombinacija nege proizvoda prethodnih tipova kože. I ako izgleda naporno ipak je najučinkovitije i najbolje koristiti više vrsta krema.

SAVJET: Svi proizvodi koji su preteški za kožu i sadrže previše ulja, nisu najsjajniji izbor za tvoju kožu.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar