Večeras javno posmatranje Mjeseca sa Baščaršijskog trga

U okviru projekta „Zvjezdano nebo iznad Starog Grada“ kojeg realizuje Astronomsko društvo Orion, a finansira Općina Stari Grad večeras će biti organizovano javno posmatranje Mjeseca. 



 Teleskop će biti smješten na Baščaršijskom trgu, u blizini Sebilja, a posmatranje će se odvijati danas (ponedjeljak 12. novembra), između 18 i 20 sati. Mjesec će biti star blizu pet dana poslije Mlađaka i pogodan za posmatranje. Posmatranje putem teleskopa je slobodno za sve koji nađu vremena da dođu na Baščaršiju. 

Po riječima predsjednika AD „Orion“ Muhameda Muminovića, teleskop kojim će se posmatrati Mjesec je pogodan i jednostavan za upotrebu, pa će ga svi bez ikakvog astronomskog znanja moći koristiti: „Mjesec je najbliže nebesko tijelo, a tu je i kročila ljudska noga. Svi koji nam se večeras pridruže će na jedan poseban način vidjeti ovaj zemljin satelit, njegove kratere i oblik“, kazao je Muminović. 

 Ranije su u okviru ovog projekta su održane naučno-kreativne radionice za djecu uzrasta od šest do 14 godina. Fokus je bio na astronomiji i kreativnom izražaju kroz dio programa Galileove zvjezdarnice i Da Vinčijevog ateljea.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar