Sastanak povodom rješavanja problema klizanja terena u ulici Muhameda ef. Pandže

U zgradi Općine Novo Sarajevo, 12. novembra ove godine, održan je sastanak sa svim relevantnim subjektima, a u cilju rješavanja pojave klizanja terena na lokalitetu Muhameda ef Pandže na brojevima: 163, 139, 137, 117 i 115. Općinski načelnik Nedžad Koldžo pojasnio je da je uzrok pojave klizišta konstantno isticanje vode iz cjevovoda pitke vode Ø 400 mm kojim upravlja KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Sarajevo. 


Na pristupnom putu koji vodi ka naselju došlo je do deformacije kolovozne konstrukcije, a u trupu te saobraćajnice nalaze se plinske i vodovodne instalacije. Urušio se i potporni kameni zid koji se nalazi na kraju saobraćajnice. Saobraćaj na ovom dijelu puta je obustavljen. Potporna konstrukcija koja se nalazi ispod cjevovoda pitke vode Ø 400 mm kojim upravlja KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Sarajevo se na nekoliko mjesta razdvojila na dilatacionim spojnicama. Evidentno je isticanje vode iz cjevovoda, a za to postoji i laboratorijski nalaz kod građana sa ovog lokaliteta. 

Sva površinska voda koja se nekontrolirano ispušta na ulicu se slijeva sa čela lokaliteta ka stambenim objektima u ulici Muhameda ef. Pandže. Svi stambeni objekti u zoni klizišta su legalni i jako su ugroženi. Na sastanku su predložene konkretne mjere kojima je potrebno da „Vodovod i kanalizacija“ pristupi odmah i bez odlaganja. Potrebno je također odmah izvršiti geološko-geomehanička istraživanja i utvrditi stanje lokaliteta sa aspekta stabilnosti padine. Postavljanje oznaka opasnog klizišta će izvršiti Civilna zaštita Općine Novo Sarajevo. 

Potom je neophodno izraditi projekat monitoringa kompletnog lokaliteta, a zatim i sam monitoring i nakon dobivenih rezultata donijeti odluku o daljim koracima u rješavanju ovoga problema. Naime, obzirom na izuzetno veliki obuhvat koji je zahvaćen ovim problemom i visoku cijenu koštanja izvođenja radova, sve aktivnosti trebaju da se odvijaju fazno sa prioritetima koje će odrediti projektant. Period izvođenja ovih radova se procjenjuje na minimum dvije godine imajući u vidu i veoma otežane uvjete izvođenja radova. 

Osnovni zahtjev svih radova je sigurnost stanovnika koji žive na ovom području, istaknuto je na sastanku. Predstavnici Općine Novo Sarajevo, kantonalne i općinske Civilne zaštite, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, te KJKP “Vodovod i kanalizacija“ i KJKP “Sarajevogas“ dogovorili su se na zajednički obilazak lokaliteta u ulici Muhameda ef Pandže.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar