Okončana konferencija 'Demokratska sigurnost u vrijeme nasilnog ekstremizma'

Trodnevna međunarodna konferencija "Demokratska sigurnost u vrijeme ekstremizma i nasilja", koja je okupila državnike, poitičke lidere, eksperate, nevladine organizacije i akademsku zajednicu iz 28 zemalja, okončana je u Kairu. 


Zlatko Lagumdžija, kao jedan od 17 aktuelnih i bivših šefova država i vlada i član međunarodnih odbora protektora Aleksandrijske biblioteke i Nizami međunarodnog centra, predsjedavao je plenarnom sesijom uz uvodno izlaganje pod nazivom "Prijedlog za akciju u Zapadnom svijetu". 

Naveo je da Evropa Monea i Šumana, ujedinjena u različitostima, nastala iz ratnog pepela nakon pobjede nad fašizmom, ulazi u krizu vrijednosti na kojima je nastala, pred naletom i izazovima populizma, ksenofobije, migrantskog talasa i nasilnog ekstremizma. - Budućnost čitavog kontinenta zavisi od povratka vrijednostima na kojima je nastala EU. Prevencija i borba protiv nasilnog ekstremizma je moguća samo na jačanju i izgradnji država i proširenju EU na principima društva zajedničkih vrijednosti - istakao je Lagumdžija. 

 Dodao je da je to razlog zbog kojeg euroatlantska budućnost Bosne i Hercegovine kao jedinstvene i cjelovite države i društva zajedničkih vrijednosti nema alternativu ukoliko se želi sačuvati mir i stabilnost u regionu kao i u evropskim prostorima u cjelini. - Podjele, nejednakost i diskriminacija su nezaobilazni pokretači nasilnog ekstremizma. 

Upravo zato briga i čuvanje ljudskog dostojanstva, neovisno o socijalnom statusu i identitetu bilo kog pojedinca, je u osnovi efikasne prevencije i borbe protiv nasilnog ekstremizma - rekao je Lagumdžija. Inkluzija i društva zajedničkih vrijednosti, prevencija i snaženje uloge mladih ljudi, ovladavanje novim tehnologijama i obrazovanja primjerenog novom dobu, kao i legitimno vladanje i izgradnja institucionalne stabilnosti, u osnovi su strategije u obračunu sa zlom radikalizma koji obilježava savremeni svijet. 

Uspješnost u ovoj borbi je određena i razumijevanjem onoga sa kim se ne slažemo i koga želimo mijenjati. Konferencija je održana u organizaciji Aleksandrijske biblioteke i Nizami međunarodnog centra, a pod pokroviteljstvom predsjednika Egipta, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar