Sonego: Podrška članica CEI BiH na njezinom putu ka EU

Parlamentarna skupština BiH domaćin je zasjedanja Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative (CEI) - Parlamentarna dimenzija koja se, u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja BiH tim tijelom, danas održava u Sarajevu. 


Šef Delegacije Parlamenta Italije u CEI senator Lodovico Sonego je, prije Skupštine, čestitao BiH za "autoritativno i uspješno predsjedavanje CEI“, koju je okarakterizirao kao važno tijelo fokusirano na jačanje integriteta među državama članicama. S tim u vezi, naglasio je da će države članice CEI davati punu potporu BiH na njezinom putu ka EU. 

- U 2017. godini, za vrijeme predsjedavanja Bjelorusije, činit ćemo i napore da se aktivnije uključe države sjevernoistočne Evrope u rad ove inicijative. Države članice CEI ali i EU također moraju nastaviti predanost cilju da podrže države zapadnog Balkana u njihovom članstvu u EU - istaknuo je u izjavi novinarima. Predsjedavajuća Parlamentarne dimenzije CEI Monika Tomić naglasila je da su današnjoj Skupštini prethodili sastanci komiteta za kulturu, politička i ekonomska pitanja. 

Rezultati rada u prethodnom periodu i novi predsjedavajući i dopredsjedavajući triju komiteta bit će predstavljeni na Skupštini. - Skupština će biti završena deklaracijom, a u obavezi smo da predsjedavanje predamo Bjelorusiji. Njihov član će danas preuzeti to predsjedavanje - naglasila je. Centralnoevropska inicijativa ima 18 država članica, a tema Parlamentarne skupštine je "Strategija za sprečavanje i borbu protiv terorizma u svjetlu migracione krize".
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar