Haltzel: Ne može se još predvidjeti vanjska politika nove administracije

Michael Haltzel, poznati američki politički analitičar s velikim iskustvom kada su u pitanju Balkan i BiH, izjavio je za Fenu u Washingtonu da se ništa ne može predvidjeti kada je u pitanju vanjska politika nove američke administracije koju će voditi Donald Trump, kako globalno tako i prema zapadnom Balkanu. 


- Ako pogledamo šta je izgovoreno tokom predizborne kampanje, imamo jedinstvenu situaciju - novoizabrani predsjednik Donald Trump bio je otvoren u svom obožavanju ruskog predsjednika Vladimira Putina, čiji su planovi za zapadni Balkan veoma različiti od planova dosadašnje administracije Baracka Obame, a nadam se i od svake buduće američke administracije - rekao je Haltzel. 

Ocijenio je naivnim pokušaje da se s Rusijom postigne dogovor za podršku u borbi protiv terorističke organizacije Islamske države, posebno jer ne zna "koliko oni uopće mogu pomoći". - Postizanje takvog sporazuma na račun nekih naših evropskih saveznika bila bi katastrofalna greška. Ne predviđam to, samo kažem da je to mogućnost - istaknuo je Haltzel. 

Kada je u pitanju Balkan, naveo je da je tokom kampanje iz Trumpovog štaba govoreno da neće biti toliko uključen u tzv. izgradnju nacija. Očito je, naglašava Haltzel, da su na Balkanu veoma snažne nacije, ali je zabrinut koliko će nova administracija nastaviti američke inicijative u, naprimjer, ustavnim promjenama u BiH. Dosta će ovisiti od toga koga će Trump izabrati za novog državnog sekretara (šefa diplomatije), ko će biti pomoćnik sekretara za Evropu... 

- Sve su to nepoznanice, niko sa sigurnošću ne može reći šta će se dogoditi, zato ni ja ne mogu reći šta će se dogoditi - zaključio je Haltzel u izjavi za Fenu. Haltzel je trenutno viši saradnik u Centru za transatlantske studije SAIS, a tokom svoje bogate karijere bio je savjetnik za vanjsku politiku potpredsjednika Josepha Bidena dok je ovaj bio senator, a bio je duboko uključen u kampanje NATO-a u BiH i na Kosovu. Bio je i u promatračkoj misiji OSCE-a na prvim postratnim izborima u BiH 1996. godine.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar