Isporučeni topovi za osnježavanje ski-centrima Bjelašnica i Igman

Modernizacija kapaciteta ski-centara Bjelašnica i Igman je u toku, potvrdio je Feni koordinator marketing službe u KJKP ZOI 84 Suad Jusić. 


Naglasio je da je izvršena prva isporuka - sedam topova za osnježavanje staza od 30 koliko je planirano projektom. - Ovaj projekt o modernizaciji uključuje vještačko osnježavanje, objekte vertikalnog transporta, šestorosjednu i četvorosjednu žičaru i uređenje ski- staza na Bjelašnici i Igmanu- kazao je Jusić dodavši da je "završetak projekta predviđen za kraj augusta 2017. godine". 

Svi topovi koji su isporučeni će biti priključeni na sistem vještakog osnježavanja na Bjelašnici. Kada su u pitanju isporučeni topovi, po Jusićevim riječima, oni će biti na dispoziciji za zimsku sezonu, što govori da će uvjeti na skijalištu biti mnogo bolji nego prije. 

- S obzirom na povećan kontingent topova za vještačko osnježavanje u mnogo smo manjoj u ovisnosti od obilnijih prirodnih padavina, jer vještački možemo osnježiti poprilično veliki dio što govori da se uslovi na skijalištu mogu vrlo brzo, odmah po stvaranju adekvatnih vremenskih uslova na ski-centru, osposobiti- pojasnio je Jusić. 

Napomenuo je da su "polazne temperature za uključenje topova od minus 2 pa niže". - Što su niže temperature kapacitet proizvodnje vještačkog snijega se povećava, pa se nadamo da će to da bude u nekom skorijem periodu aktuelno i na taj način omogućit će da se sistem vještačkog osnježena pusti u radu- istakao je Jusić.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar