Iran smatra američko produženje sankcija kršenjem nuklearnog sporazuma

Iran je saopćio u petak da glasanje američkog Senata o produženju sankcija Iranu za deset godina krši sporazum iz 2015. godine potpisan sa šest velikih sila kojim su ukinuti neki aspekti njegovog nuklearnog programa te je zaprijetio je odmazdom. 


Sankcije Iranu prvi put su uvedene u 1996. kako bi se kaznila ulaganja u iransku energetsku industriju i odvratile ambicije Teherana za stvaranjem nuklearnog oružja. Njihovo produženje jednoglasno je usvojeno u četvrtak. Američki zvaničnici tvrde da obnavljanje sankcija neće prekršiti nuklearni sporazum između Teherana i šest velikih sila na osnovu koga je Iran ukinuo neke aspekte svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje zapadnih sankcija. 

- Produženje sankcija američkog Kongresa predstavlja kršenje sporazuma. Prijavit ćemo to iranskom komitetu zaduženom za nadzor i provedbu sporazuma - navela je državna televizija riječi portparola ministarstva vanjskih poslova Bahrama Ghasemija. Iranski najviši čelnik, vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je u novembru da bi svako produženje sankcija predstavljalo kršenje sporazuma i zaprijetio je odmazdom. Ghasemi, ponavljajući Khameneijev stav, nije rekao kakvu će akciju Iran poduzeti. "Iran je pokazao svoje obavezivanje na međunarodne sporazume, ali smo također spremni na svaki mogući scenarij. Spremni smo da odlučno branimo prava naše zemlje pod bilo kakvim okolnostima, izjavio je Ghasemi u komentarima koje je objavila državna novinska agencija Irna. 

Sankcije Iranu trebale su isteći 31. decembra. Poslanici su saopćili da će sada biti lakše ponovo uvesti sankcije Teheranu ako prekrši sporazum. Nuklearni sporazum iz 2015. uslijedio je nakon višegodišnjeg sporenja između zapadnih zemalja, koje optužuju Iran da pokušava razviti nuklearno oružje, i Teherana, koji tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo namijenjen za proizvodnju energije. Sankcije uvedene Iranu zbog njegovog nuklearnog programa teško su naškodile ekonomiji Islamske Republike. Bijela kuća nije insistirala na produženju akta o sankcijama, ali nije izrazila ozbiljnije primjedbe. 

Neki kongresni savjetnici izjavili su kako se očekuje da će ga predsjednik Barack Obama potpisati. Akcija Kongresa ne bavi se sudbinom nuklearnog sporazuma, kome se protive republikanski poslanici. Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump lobirao je tokom predizborne kampanje protiv sporazuma, opisujući Iran kao najvećeg državnog sponzora terorizma, odbacujući nuklearni sporazum kao "jedan od najlošije dogovorenih sporazuma koje je, kako je rekao, ikada primijetio", prenosi Reuters.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar