Certifikati Access programa za 100 učenika medresa i drugih srednjih škola

Dodjelom certifikata polaznicima Access programa danas je na svečanosti u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu ozvaničen završetak ovog ciklusa edukacije za 100 učenika medresa u Sarajevu, Mostaru, Travniku i drugih srednjih škola iz Travnika i Žepča.
 
 
Access program je dvogodišnji program učenja engleskog jezika i drugih praktičnih akademskih vještina koji podržava Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) putem američke ambasade u BiH, a implementiraju ga Rijaset Islamske zajednice u BiH (IZuBiH) i nevladina organizacija Američka vijeća za međunarodno obrazovanje u Sarajevu. Među ostalima, ceremoniji dodjele certifikata prisustvovali su ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husien ef. Kavazović, koji su ovom prilikom iskazali zadovoljstvo i zahvalnost u povodu ostvarenog partnerstva i saradnje u sklopu ovog značajnog projekta.
 
Ambasadorica Cormack istaknula je u izjavi za medije da Access program postoji od 2004. godine i da je otada oko 100.000 učenika iz 85 zemalja uključeno u njegovu realizaciju, te tako postalo dijelom globalne zajednice sudionika koji su uspješno završili edukaciju u sklopu ovog programa.
 
- Nadam se da je ovaj program pomogao učenicima da prošire vlastita shvatanja o svijetu i pogled na svijet - kazala je američka ambasadorica, uz uvjerenje da će na taj način postati svjesni toga da su dio globalne mreže. Dodala je da je impresionirana postignućima sudionika Access-programa, naglašavajući da su to neki od najboljih učenika koje je upoznala u Bosni i Hercegovini. Reisu-l-ulema IZuBiH Husein ef. Kavazović potcrtao je plodnu saradnju koja je u sklopu programa ostvarena s Ambasadom SAD-a u BiH. Kazao je da je Access-program postao poznat u IZuBiH, te da se učenici i studenti raduju sudjelovanju u ovom programu.
 
- Nadamo se da će ovaj program nastaviti trajati u našim medresama i na taj način obogatiti znanje engleskog jezika, a time i naš duhovni prostor kada se radi o upoznavanju s vrijednostima američkog društva i svega onoga što to podrazumijeva - izjavio je reis Kavazović.
 
Access program u BiH postoji od 2004. godine, kada je kao pilot-projekt implementiran u nekoliko medresa, da bi se 2005. program proširio i na sve ostale medrese u BiH. Na početku su nastavu držali američki profesori, a od 2011. izvođenje nastave i svih aktivnosti na ovom programu preuzeli su profesori engleskog jezika u školama. Access program u BiH jedan je od najorganiziranijih programa u regionu i predstavlja model uspješnog obrazovnog programa.
 
Osim u šest medresa u Sarajevu, Tuzli, Cazinu, Visokom, Mostaru i Travniku, od 2013. godine Access program postoji i u šest srednjih škola u Travniku, Žepču, Busovači. U školskoj 2016/2017., Access program pohađa 180 polaznika, podijeljenih u osam grupa u isto toliko gradova. Do sada je Access program uspješno završilo sedam generacija polaznika.
 
U implementaciji Access programa, Rijaset IZuBiH i Američka vijeća za međunarodno obrazovanje imaju punu podršku Ambasade SAD u BiH i Regionalnog ureda za programe engleskog jezika za srednju i jugoistočnu Evropu, ali i škola u kojima se program implementira.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar