Tuzlak napravio projekat vjetroelektrana koje će umanjiti iznose računa za struju

Zlatni student Fakulteta elektrotehnike iz Tuzle, Nusmir Mekić osvojio je nagradu za najpopularniji projekat na svjetskom takmičenju startup ideja u Danskoj sa 7.300 glasova. Ideja je bila napraviti male vjetroelektrane koje će svi moći priuštiti i koje će pomoći svim građanima Bosne i Hercegovine.


Kako kaže cilj njegovog projekta je bio da ovakav uređaj bude jeftin i pristupačan svima kako bi se smanjio račun za struju, kao i velika zagađanost u nekim BH gradovima.

Naime riječ je o takmičenju startup ideja koje organizira Ventura Cup u saradnji s udruženim danskim Univerzitetima, a takmičenje okuplja najbolje ideje za započinjanje biznisa, gdje su prisutni predstavnici velikih svjetskih univerziteta i internacionalni predstavnici Mekić je još rekao kako se na takmičenju nalaze i drugi ljudi iz cijelog svijeta koji su imali dobru ideju da prođu u uži krug od 50 finalista i da je sve ovo za njega odlično iskustvo i da je upoznao dosta sjajnih ljudi.

Takmičari su podijeljeni u šest kategorija, a pobjednik svake kategorije dobija 5.000, dok jedan od tih pobjednika dobija dodatnih 20.000 dolara. 

Sedmog oktobra danska princeza Mary je dodijelila nagrade najuspješnijim mladim inovatorima, među kojima je bio i bh. predstavnik Nusmir Mekić.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar