Sanjati pijetla


Pijetao - uglavnom simbolizira bijelog roba ne Arapa ili osobu robovskog porijekla, a to isto simbolizira i kokoš obzirom da su oni kod čovjeka kao zarobljenici i da ne lete. Pijetao može da simbolizira i gospodara koji ima robove, a kokoš - gospodaricu koja ima sluškinje i robinje.
Pijetao takođe simbolizira čovjeka visokog značaja i glasa, kao npr. mujezina ili vladara koji je pod tuđom vlašću obzirom da je pijetao, i pored svoje veličine, kreste, podvoljka i perja, pitom, ne leti i živi kao potčinjeni. Nuh a.s. je u lađu ukrcao, između ostalih životinja, pijetla i tetrijeba. Kada je voda presahla, a još nije bio dobio dozvolu od Allaha dž.š. da iz lađe izvede ono što je bio uveo, tetrijeb je molio Nuha a.s. da mu dozvoli da izađe iz lađe i da mu donese vijest o stanju vode učinivši pijetla jamcem da će se vratiti.
Kaže se da je pijetao garantirao Nuhu a.s. za tetrijeba koji je izašao iz lađe i koji je učinio prijevaru jer se nije vratio, pa je pijetao postao rob. Bio je vješt letač, pa je postao pitomi zarobljenik, a tetrijeb je bio pitom, pa je postao divlji. Rečeno je da pijetao simbolizira i izdržljivog ratnika niskog morala, koji govori lijepe riječi od kojih nema koristi. U svakom slučaju, pijetao simbolizira roba ili osobu robovskog porijekla, dok pilad simboliziraju djecu robova i robinja. Omer Ibn el-Hattab r.a. je rekao: 
- Sanjao sam da me je pijetao jednom, dvaput ili tri puta udario kljunom, 
- Pa je svoj san ispričao Esmi bint Umejs, koja mu je rekla: 
- Ubiće te rob ne-Arap.
Neki čovjek je došao Ebu Avnu ed-Darrabu i rekao mu: 
- Sanjao sam da je neki veliki pijetao zakukurikao pred tvojim vratima. 
- Ebu Avn je došao Ibn Sirinu, ispričao mu san koji je čuo, pa mu je Ibn Sirin rekao: 
- Ako je taj san istina, um-rijećeš za trideset četiri dana! 
- Ebu Avn je dotada imao društvo sa kojim je pio, ali je tada sve to ostavio i pokajao se Allahu dž.š. Iznenada je umro i to tačno u dan kako je rekao Ibn Sirin. Ibn Sirrina su pitali kako je to zaključio, a on je rekao: - Po brojčanoj vrijednosti slova u riječi pijetao ("dik"): "dal" = 4 + "ja" =10 + "kjaf" = 20 (4+10+20=34).
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar