Sanjati hljeb


Hljeb - Ko sanja da peče hljeb - on se dao u trku za sredstvima za život žudeći za trajnom dobrobiti. Ko sanja da žuri sa pečenjem hljeba, da se peć ne bi ohladila, postići će vlast i dobiti imetak, srazmjerno hljebu izvađenom iz peći. Lepinja simbolizira životnu dob; jedna lepinja simbolizira 40 godina života, a koliko od lepinje u snu fali, toliko treba oduzeti od spomenute životne dobi. Čistoća lepinje simbolizira čistotu vjere. Rečeno je: Ko sanja jednu lepinju - ona mu simbolizira 1000 dirhema, rodnost godine, blagoslov, obezbijeđenu prehranu, da će drugi biti ovisni o njemu i da će se riješiti tuge, što se povezuje sa riječima Uzvišenog: "I oni će govoriti: -Hvala Allahu koji je od nas odstranio tugu". Za tugu tumači snova kažu da simbolizira hljeb. 

Ko sanja da u ruci ima mnogo lepina , ali ih ne jede, uskoro će se sresti sa svojom braćom. Ko sanja da u ruci ima lepinu od neprosijanog brašna imaće dobar život i pravednu vjeru; ako je lepinja od ječma, živjeće oskudno i štedljivo i čuvaće se grijeha; ako je lepina suha životna sredstva će mu biti oskudna. Ko sanja da mu je data kriška hljeba i da ju je on pojeo - bliži mu se kraj života i smrt. Neki vele da ovakav san simbolizira prijatan život. A ako je uzeo zalogaj, on je pohlepna osoba. Lepinja za Arape simbolizira ženu. Čista, dobro pečena lepinja za vladara simbolizira njegovu pravednost; za trgovca - njegovu pravičnost, a za zanatliju - njegovo poštenje. Vreo hljeb simbolizira traženost i nepristupačnost (nedostupnost). 

Ko sanja da mu sa čela visi lepina - osiromašiće. Pljesnivi hljeb simbolizira veliki imetak, koji njegov vlasnik ne koristi i na koji ne daje zekat. Ko sanja da jede hljeb iz popreta (vrućeg pepela u žaru) - teško će se izdržavati, obzirom da takav hljeb jede samo onaj ko je na to prinuđen. Ko sanja da jede hljeb bez kore - bolovaće i umrijeti u osami. Rečeno je da nedopečen hljeb simbolizira jaku groznicu, obzirom da takav hljeb treba ponovo staviti u vatru da se ispeče. Rečeno je i to da vrući hljeb od bijelog brašna simbolizira dijete. Neki vele da jedenje mehkog hljeba simbolizira opskrbu. Neki vele da takav hljeb simbolizira kratak životni vijek, a neki, opet, da mehka sredina hljeba simbolizira neznatnu zaradu, koja se čini velikom. Priča se da je neki čovjek došao Ibn Sirinu i rekao: - Sanjao sam da u ruci imam dvije lepine i da jedem i jednu i drugu, - našto mu je Ibn Sirin rekao. - Ti u isto vrijeme za žene imaš dvije sestre! (To po šeriatu nije dozvoljeno.) Okrugli sasvim tanki hljeb simbolizira malu, a lepinja - veliku zaradu.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar