Zdravstvene prednosti paradajza/rajčice

Paradajz / rajčica (Lycopersicon esculentum) se često smatra povrćem, mada je on u stvarnosti citrusno voće. Ukusan je kada se jede sirov, u salatama ili sendvičima, skuhan ili konzervisan. 


Iako izvorno dolazi iz zapadne strane Južne Amerike, iz regije Kolumbije, Ekvadora, Perua, Čilea i zapadnog dijela Bolivije, paradajz je važan dio evropske prehrane već stotinama godina.

Pored toga što je ukusan, naučnici poručuju da je paradajz jako zdrava namirnica: nema škroba, ima nisku kalorijsku vrijednost, a pun je vitamina i važnih antioksidanasa.

Šta se sve krije u jednom paradajzu?
Jedan crven, zrel, sirov paradajz je odličan izvor vitamina A, C, K, B9 i kalija. Imaju nizak nivo natrija, zasićenih masnoća, kolesterola i kalorija. U paradajzu se također nalaze i vitamin B1, B3, B6, magnezij, fosfor i bakar – i svi su neophodni za dobro zdravlje.
Pored svih ovih vitamina, jedna porcija paradajza (oko 150 grama) sadrži i dva grama vlakana, što je 7% od preporučene dnevne količine.
Jedan paradajz srednje veličine sadrži oko 22 kalorije, 0 grama masti, 5 grama ugljikohidrata, 1 gram proteina i šest miligrama natrija. Također daje 40% preporučene dnevne doze vitamina C, 20 posto vitamina A, 2 posto željeza i 1 posto kalcija.

Likopen: čudotvorni sastojak paradajza
Likopen je odgovoran za veliki dio interesa za proučavanje paradajza. Ovaj čudotvorni i jako učinkoviti antioksidans nam pomaže da se oslobodimo štetnih slobodnih radikala u tijelu koji mogu naštetiti našim stanicama.
Ljudi koji žive na Zapadu dobijaju oko 85% likopena od paradajza!
U nedavnim studijama je zaključeno da likopen pomaže pri sprječavanju raka prostate, grlića maternice, usta, ždrijela, grla, jednjaka, želuca, debelog crijeva, dojke, prostate i jajnika. Zatim pomaže koži da se zaštiti od UV zračenja i igra ulogu u smanjenju lošeg kolesterola.
Studija koju su proveli dermatolozi na Sveučilištu Charite u Berlinu otkrila je vezu između likopena i glatke, manje naborane kože. Istraživači su otkrili da likopen igra jako važnu ulogu za zdravlje kostiju, te da žene koje ne konzumiraju dovoljno namirnica koje ga sadrže (a paradajz je prepun) imaju veću šansu da obole od osteoporoze.
Dok kuhanje paradajza umanji količinu Vitamina C, ono poveća učinkovitsot likopena. Pošto je likopen lako topiv u masti, za najbolji efekat se preporučuje kuhanje paradajza na maslinovom ulju.

I još zdravstvenih prednosti paradajza
Konzumiranje svježeg paradajza pomaže da se smanji loš kolesterol i nivo triglicerida. Osim toga, sprječava neželjenu agregaciju (nakupljanje) stanica u krvi – faktor koji je posebno važan u smanjivanju rizika od srčanih tegoba. U nedavnoj studiji, od 26 namirnica paradajz i grah su bili na vrhu popisa kada je u pitanju zdravlje srca.
Tek su nedavno naučnici počeli sa identificiranjem nekih od najneobičnijih sastojaka koji se kriju u paradajzu. Jedan od njih se zove esculeoside, drugi se zove flavonoid chalconaringenin, a treći molekula koja se zove 9–okso-octadecadienoic kiselina. Sva tri sastojka, pored niacina, folata i vitamina B6 kojih je paradajz pun, igraju jako važnu ulogu u zdravlju srca.
Paradajz je vrlo dobar izvor kroma, koji pomaže pri regulisanju razine šećera u krvi. Vitamin A iz paradajza će učiniti kosu sjajnom i jakom. Pomaže pri sprječavanju bubrežnog kamenca, može smanjiti hronične bolove i bori se protiv raznih vrsta upala.
Zdravlje kostiju je još jedno područje kojem su naučnici u posljednje vrijeme posvetili veliku pažnju. U nedavnom istraživanju, paradajz i ostali prehrambeni izvori likopena su uklonjeni iz prehrane žena u postmenopauzi za period od 4 sedmice. Na kraju 4. sedmice, učesnice studije su počele pokazivati ​​znakove povećanog oksidativnog stresa u kostima i neželjene promjene u koštanom tkivu. Trenutno se očekuje nastavak ovakvih istraživanja koja bi nam trebala dati detaljnije podatke o vezi između paradajza i koštanog tkiva.
Više studija je povezalo prehranu koja uključuje redovno konzumiranje paradajza sa smanjenim rizikom od nekih neuroloških bolesti (uključujući i Alzheimerovu bolest). Nekoliko drugih studija je povezalo konzumiranje ovog super-citrusnog voća sa smanjenim rizikom od pretilosti.
Paradajz se bori protiv impotencije, te pomaže da se poveća broj spermija. Također je snažan čistač krvi, a pomaže i u čišćenju infekcije urinarnog trakta.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar