Općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći

U OŠ ‘Kovačići’, 23. marta ove godine, održano je XXIV općinsko takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz poznavanja pružanja prve pomoći.


Cilj ovog takmičenje je što masovnije uključivanje mladih, kvalitetnije izučavanje i savladavanje elementarnih znanja i vještina u pružanju prve pomoći, te provjera osposobljenosti iz oblasti pružanja prve pomoći i unapređenje opšteg stanja zdravstvene zaštite i zdravstvene kulture mladih.

Ovogodišnje takmičenje je održano po kružnom sistemu na poligonima na kojima su iscenirane situacije kao u realnim događajima sa više povrijeđenih. Takmičenje se sastojalo od: praktičnog dijela i kardio-pulmonalne reanimacije.

Prema plasmanu osnovnih škola najviše bodova osvoijila je OŠ „Pofalići”, slijede OŠ „Malta i OŠ „Grbavica II.  Među srednjih školama najbolje rezultate ostvarile su: „Treća gimnazija”, “Srednja ekonomska škola”  i “Srednja škola za okoliš i drvni dizajn”.

Ekipama koje su osvojile prva tri mjesta u obje konkurencije uručeni su pehari i medalje. Pobjedničke ekipe XXIV Općinskog takmičenja mladih iz pružanja prve pomoći u obje konkurencije: OŠ ‘Pofalići’ i ‘Treća gimnazija’ predstavljaće OOCK Novo Sarajevo na kantonalnom takmičenju iz pružanja prve pomoći koje će se održati 20. aprila ove godine.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar