Najčešća stanja koja mogu dovesti do nekontroliranog rada crijeva

O urinarnoj inkontinenciji detaljno se pisalo i raspravljalo u medicinskim žurnalima, ali je također u progresiji kada je broj oboljelih i fekalna inkontinencija.


Prema nedavnoj studiji, čak jedna od pet odraslih žena pati od nekontroliranih pokreta crijeva. Ovo je također problem koji zahvaća i muškarce, ali je znatno češći kod žena.

Evo pet najčešćih stanja koja mogu dovesti do nemogućnosti zadržavanja stolice.

Dijareja
Dijareja ili proljev može biti uzrokovan različitim stanjima, krenuvši od virusne ili bakterijske infekcija želuca, trovanja hranom, prekomjernom konzumacijom alkohola sve do drastičnih promjena u ishrani. Međutim, nevoljno varenje može biti više iscrpljujuće kada je uzrokovano hroničnom bolešću kao što je sindrom iritabilnog crijeva.

Oštećenje živaca
Bilo kakva oštećenja ili povrede na živcima zbog kojih osjećate ogroman pritisak u crijevima mogu uzrokovati neobuzdano kretanje crijeva. Oštećenje živaca može biti uzrokovano mnogim faktorima kao što su porođaj ili stalno naprezanje (ako patite od hroničnog zatvora). Druge hronične bolesti kao što su dijabetes ili multipla skleroza također mogu prouzrokovati oštećenje nervnih spletova u blizini rektuma. Fizičke povrede kičmene moždine kao posljedica nezgode također mogu uzrokovati oštećenje živaca.

Zračenje
Zračenje oko područja skrotuma i rektuma se često primjenjuje kao tretman za liječenje raka prostate. Dok je zračenje dizajnirano da uništi kancerogene ćelije, problem je što okolne zdrave ćelije također mogu biti zahvaćene radijacijom što uzrokuje povrede koje mogu dovesti do fekalne inkontinencije. Iako se ljekari trude da eliminiraju nuspojave koje nastaju zbog dugotrajnog izlaganja, rizik je uvijek prisutan.

Moždani udar
Nakon moždanog udara kognitivna funkcija može biti narušena. Postoji mnogo razloga zašto se to može dogoditi. Područje mozga koje kontrolira kretanje crijeva može biti oštećeno kao posljedica moždanog udara tako da pacijent možda nije potpuno svjestan rada svog digestivnog trakta.

Alzheimerova bolest
Mnogi ljudi doživljavaju urinarnu ili fekalnu inkontinenciju u kasnim fazama Alzheimerove bolesti. Ovo može biti uzrokovano različitim faktorima. Osoba može postati nesposobna da shvati da mora otići u toalet, može zaboraviti gde se nalazi kupatilo ili fizičko oštećenje ili gubitak motoričkih sposobnosti može otežati da odu do kupatila ili da skinu pantalone na vrijeme .
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar