Općina Centar i Memo organizirali druženje Sarajlija uz muziku i roštilj

U glavnom gradu BiH jučer je bila upriličena velika zabava ''Sarajevo, ljubavi moja'', na čelu sa Sulejman Memo Haljevac koji je i idejni tvorac ovog projekta već sedmu godinu za redom gdje organizuje drženje za sve sugrađane, a posrno one najmlađe. 



Naime, uz muziku, pjesmu, igru i roštilj, samo su neki od zabavnih sadržaja u kojima su uživale sve Sarajlije koji su jučer posjetili Park Hastahanu. 


"Sarajevo ljubavi moja je projekat ljubavi dobre vibre i priče gdje ćemo sa djecom i djecom sa poteškoćama u razvoju imati veliku roštilijadu, a također će biti i takmičenje u fudbalu, košarci i slikanju. Ovo je već sedma godina kako organizujemo druženje, što se tiče posjete znali smo zabilježiti i po 10.000 posjeta, a ove godine se nadamo da ćemo oboriti rekord. Ovo je također održano i u sklopu dana općine Centar." Rekao je za Objektivna sarajevski slikar Memo Haljevac. 

 

Zadnjih dana se govori da će park Hastahana dobiti ime po docentu doktoru i profesoru sa Fakulteta Političkih nauka Nijazu Durakoviću, tako da smo ragovarali sa njegovom kćerkom Jasnom Duraković koja je također profesor na pomenutom fakultetu, a koja nam je rekla svoje mišljenje i važnosti ove manifestacije i koliko je bitno da se u budućnosti dešavaju ovakve stvari i da se gradi više parkova i zelenih površina, a manje zgrada.


"Ovo je od velikog značaja za djecu i građane općine Centar, ali i za građane grada Sarajeva. Krajnje je vrijeme da se vrati dječija radost i živost u parkove u našem gradu i da baštinimo tu kulturu čuvanja zelenih površina i da vratimo djecu u parkove to je ono što je suštinski važno. Čini se da današnje vrijeme donosi sve veću dehumanizaciju da tako kažem, čak i ne vidite i ne čujete dječiji kikot i radost koja se dešavala nekada na igralištima i u parkovima i mislim da je to poruka koja se treba poslati, a to je da vratimo djecu u parkove i da svi mi naučimo da živimo u skladu sa zelenilom i prirodom i da čuvamo to zelenilo i prirodu, naravno u skladu sa mogućnostima i da izlobiramo što više zelenih površina. U ovom gradu kako izgleda samo se grade zgrade, parkinzi i mislim da se tome treba stati u kraj, u smislu ima li zaista potrebe za tolikom izgradnjom, a da zanemarimo zelene površine koje su nužne i neophodne koje na kraju krajeva kreiraju i čiste ozon i zrak koji udišemo. Što se tiče samog parka i naziva ono još nije u formalno pravnom smislu završeno, ja se nadam da će se to završiti u nekom narednom periodu, a to je sada do skupštinske komisije jer je sada ona kranja instanca koja odlučuje o imenovanju da se ovaj park preimenuje u park Nijaza Durakovića." Rekla je za Objektivna Prof. Jasna Duraković. 



Manifestaciji je prisustvovala i ministrica Dautbegović koja podržava ovakve događaje i koja je također rekla kako će se u budućnosti potruditi da ovakvih i sličnih zabava za najmlađe sugrađane bude što više.

"Ove manifestacije za djecu su veoma poželjne jer djeca su naše blago, energija i radost. Mi smo ti koji moramo djeci priuštiti manifestacije kao što je ova današnja i nadam se da ćemo se potruditi da bude što češće, barem jednom mjesečno da okupimo naše male sugrađane da se druže i da ih malo odvojimo od mobitela, televizije, kompjutera, laptopa i da oni ovdje pokažu svoju kreativnost , a možda sklope i neka nova mala prijateljstva. Rekla je za Objektivna Amela Dautbegović ministrica u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS. 

 

Također razgovarali smo i sa gospodinom Arapovićem koji je iznio svoje mišljenje kao građanin ali i kao roditelj dvoje malodobne djece. Kroz razgovor dotakao se i onih koji žive na samoj margini ali ne žele toliko o tome da pričaju što zbog stida, što zbog toga da nekome ne smetaju.


 
"Ja govorim kao građanin Sarajeva i kao roditelj koji je došao sa dvoje djece jer je njima ovo lijepo, jer ovoga nema puno u Sarajevu. Mislim da je strašno bitno redovno imati ovakve manifestacije posebno zbog djece koja nemaju često ovakvu priliku družiti se sa svojim vršnjacima. Djeca sa poteškoćama u razvoju, djeca sa invaliditetom, roditelji koji su na socijalnoj margini gdje se oni nerijetko skrivaju od nas ostalih zbog različite društvene stigme. Ovo što je uradio Memo sa ovom akcijom po kozna koji put govori da se sa malo truda iskrenosti požrtvovanosti za zajednicu može napraviti veliki rezultat. Svako od nas može jednom godišnje napraviti nešto slično." Rekao je za Objektivna Adis Arapović građanin Sarajeva. 

 

Na kraju smo razgovarali i sa načelnikom Općine Centar Nežadom Ajnadžićem koji nam je rekao par riječi o manifestaciji pod nazivom "Sarajevo, ljubavi moja'', danu općine ali se također dotakao i budućih projekata koje zajedno sa svojim timom ima u planu uraditi.


"Prije svega građanima i građankama Općine Centar želim čestitati dan Općine i pozivam sve zainteresovane da zajednički pravimo bolju Općinu Centar. Ono što je bitno je istaknuti da je ova manifestacija u opus raznih događaja u okviru Općine Centar. Danas smo imali dvije važne manifetacije dva važna događaja, a to je druga rolarijada na kojoj smo svi sretni iz prostog razloga što je odziv mladih djevojčica i dječaka bio iznimno veliki i razlika je skoro za 400/500 posto veća u odnosu na prošlu godinu što znači da smo pogodili ono što mlade zanima. Što se tiče ove manifestacije na Hastahani preuzeli smo, a ja sam dio tih promjena jer želim biti lider kao načelnik Općine Centar da uvedemo dosta pozitivnih dešavanja na Hastahani između ostalog evo i ovo i zahvalan sam svima koji su u timu za organizaciju. Također smo rekli da ćemo okupiti mlade ljude i dobnu razliku od 3 do 93 godine i zaista smo sretni što je ovdje masa onih koji žele da se druže i vesele i šaljemo poruku da smo opredjeljeni da Hastahana bude trg profesora doktora Nijaza Durakovića. Najavljujem svakako u obećanju koje smo rekli da će poslije ramazana ovdje krenuti veliki broj događaja i trajat će sve do 15 septembra svaki dan će se nešto događati što će okupljati mlade, srednjovječne ali i naše stare sugrađane i mi ih pozivamo da zajednički sudjelujemo u svim događajima koji se budu dešavali." Rekao je za Objektivna Nedžad Ajnadžić načelnik općine Centar.

Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar