Prikazana budućnost virtualnog dizajniranja Nike obuće i odjeće uz headset Meta 2

Koristeći modernu tehnologiju dizajneri kompanije Nike u budućnosti će kreirati novu generaciju sportske odjeće i obuće uz pomoć headseta Meta 2, a u saradnji s američkom tehnološkom kompanijom Dell i britanskom elektronskom kompanijom Ultrahaptics. 



Ovo virtualno dizajniranje funkcionira tako što se headset kombinira s ekranom na dodir Dell Canvas koji se spaja s računarom. Kompanije su snimile i video koji prikazuje koncept rada ovog modernog dizajniranja. 

U videu je prikazano kako dizajneri na ovaj način mogu birati oblik patika i đona, materijal od kojeg će biti napravljeni, testirati izdržljivost, obojiti ih... 

Najzanimljivije je što uz Ultrahapticsove specijalne ultrazvučne zvučnike dizajneri imaju mogućnost "osjetiti" virtualne patike kao da su ih zaista kreirali. "Ovo nije samo prikazivanje nekog budućeg koncepta rada, već onoga što je zaista danas moguće. 

Sve je ovo tehnički učinjeno hardverom, ali samo je pitanje vremena kada će softver sustići hardver", kazao je Ryan Pamplin, potpredsjednik kompanije Meta. 

Iako ovo virtualno dizajniranje još nije tehnološki dostupno i razvijeno, kompanije Nike, Dell, Meta i Ultrahaptics na ovaj način su željele prikazati šta nas očekuje u budućnosti, a što je teoretski moguće. 

"Ukoliko stavite prave ljude u istu sobu, mogli bismo imati ovakvo virutalno dizajniranje za godinu dana", dodao je Pamplin. 

Pogledajte snimak:
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar