SRETAN TI 6. APRIL GRADE

Najznačajniji datum u historiji Sarajeva je 6. april jer su se svi bitni i lijepi i ružni događaji tada dešavali zbog toga se današnji dan obilježava i kao Dan grada. 

Naime, ove godine se navršava 555 godina od prvog spomena Sarajeva, ali i obilježava 72 godine od oslobođenja Sarajeva poslije Drugog svjetskog rata od fašizma i nacizma, kao i prisjećanje na tužnu stranu ovog grada, a to je 25 godina od početka opsade Sarajeva, koja je trajala 1.425 dana. 

Tokom opsade grada, najduže u historiji modernog ratovanja, ubijeno je blizu 11.500 ljudi, od toga 1.601 dijete. Najmanje 50.000 osoba je tokom granatiranja ranjeno. Više od 300 granata dnevno ispaljivano je tokom osade Sarajeva, sa okolnih brda, gdje je bila stacionirana artiljerija Jugoslovenske narodne armije i Vojske Republike Srpske. 

U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva povodom 6. aprila, gdje su svečano uručene šestoaprilske nagrade i to Dini Merlinu za oblast kulture i umjetnosti, Udruženju Fama iz oblasti nauke i obrazovanja i Udruženju Haber za zaštitu historijskih vrijednosti BiH. 

Svečanoj sjednici prisustvovao je i glavni donator za izgradnju Trebevićke žičare dr. Edmond Offermann, koji je proglašen počasnim građaninom Grada Sarajeva.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar