Futuristički toranj u Africi služit će kao farma, obrazovni centar i tržnica

Poljski dizajneri Pawel Lipinski i Mateusz Frankowski osmislili su visoku konceptualnu građevinu koja će se graditi u subsaharskoj Africi i biti napunjena usjevima. 


Na taj način doprinijet će borbi protiv gladi i siromaštva. Toranj nazvan Mashambas osvojio je prvo mjesto u takmičenju eVolo u kojem svake godine učestvuju arhitekti i dizajneri sa svojim futurističkim zamislima. 

Ove godine bilo je 444 učesnika. Pobjednička građevina dobila je naziv po riječi "oranica" na svahili jeziku, a zamišljena je kao rješenje za probleme gladi u određenim područjima Afrike. "Više od 40 posto ljudi u subsaharskoj Africi živi u apsolutnom siromaštvu", kazali su dizajneri. 

"Više od polovine njih imaju nešto zajedničko - oni su mali poljoprivrednici". Ova modularna zgrada služit će kao farma, edukativni centar i tržnica. Zauzimat će relativno mali prostor, a trebala bi pomoći poljoprivrednicima. 


"Pružit će im obrazovanje, obuku o poljoprivrednim tehnikama, jeftinom đubrivu i modernim alatima", poručili su Lipinski i Frankowski. "Osim toga bit će lokalna tržnica i time će se profit od prodaje žetve biti maksimalan". 

Toranj će biti izgrađen od jednostavnih elemenata, što ga čini lakim za gradnju i rastavljanje. Kada više ne bude potreban zajednici, bit će ga moguće premjestiti. "Kada lokalna zajednica počne ovisiti sama o sebi, transportovat ćemo ga na drugo mjesto", objasnili su. 

Takmičenje eVolo Skyscraper Competition održava se od 2006. godine i nagrađuje vizionarske dizajne koji obuhvataju tehnologiju, materijale, programe, estetiku i organizaciju prostora. 

 Žiri traži projekte koji mijenjaju način na koji doživljavamo vertikalnu arhitekturu i njen odnos s prirodom i izgrađenim prostorom.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar