Četverogodišnjak pravovremenom reakcijom spasio život svojoj majci

Četverogodišnji Roman iz Velike Britanije spasio je život svojoj majci koristeći aplikaciju Siri, ličnu pomoćnicu koja pomaže korisnicima, koja ga je spojila s hitnom službom. 


U saopćenju londonske plicije navedeno je da se četverogodišnji Roman 7. marta igrao s mlađom braćom u kući, a onda je primjetio da njegova majka leži na podu. 

Prišao joj je i dozivao je, ali ona nije reagovarala. Kada je shvatio da joj je potrebna pomoć Roman je uzeo njen iPhone, otključao ga pritiskom palca na telefon, i koristio Siri aplikaciju za pomoć pri pozivu hitne službe, piše DailyMail. 

Nakon toga je stupio u kontakt s operaterom koji ga je pitao za adresu. Policija i hitna pomoć bili su na licu mjesta nakon trinaest minuta. Bolničari su ženi u nesvijesti pružili prvi pomoć, a nakon što je došla svijesti prebačena je u bolnicu. 

Policija je objavila i audiozapis razgovora s četverogodišnjem Romanom u cilju ukazivanja na važnost učenja djece o postupcima u hitnim slučajevima. "Veoma je bitno da vaše dijete zna koja mu je kućna adresa i kako da pozove policiju ili hitnu službu u hitnim situacijama", rekao je glavni inspektor Ade Adelekan.

Poslušajte snimak:

Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar