Bugari u nedjelju izlaze na treće izbore u četiri godine

BugarskI birači izlaze na treće izbore u četiri godine, ali ankete ukazuju na to da će ishod ponovo biti krajnje neizvjestan i da politička stabilnost u zemlji nije na vidiku. 

Konzervativna stranka GERB bivšeg premijera Bojka Borisova i opozicioni socijalisti (BSP) doslovno su u mrtvoj trci, navodi Hina. Istraživanje Gallupa pokazalo je da socijalisti imaju 30,3, a GERB 29,9 posto podrške. 

Ostale ankete također ukazuju na malu razliku među strankama. Borisov, uvjereni proevropejac, bivši tjelohranitelj, vatrogasac, policajac i gradonačelnik Sofije koji se često borio s optužbama za korupciju i povezanost s organiziranim kriminalom, obećava brži ekonomski rast ako osvoji treći mandat. 

Čelnica BSP-a Kornelija Ninova bliska je Rusiji i sušta je suprotnost Borisovu. Tvrdi da će Bugarska iskoristiti svoje pravo veta u EU-u ako Bruxelles pokuša nametnuti dodatne sankcije Moskvi. Socijalisti kažu da te sankcije izuzetno štete bugarskoj ekonomiji. 

Dvadeset stranaka i koalicija nada se ulasku u parlament, ali je realno očekivati da će ih pet prijeći izborni prag. U slučaju tijesnih rezultata, jezičac na vagi u sastavljanju buduće vlade mogao bi biti blok Ujedinjenih domoljuba, savez nekoliko nacionalističkih, protuevropskih stranka koje žele suzbiti useljavanje. 

Nakon zatvaranja tzv. balkanske rute, Bugarska je postala glavna ulazna tačka imigrantima na putu u EU. U parlament bi mogla ući i nova stranka, Volja, poduzetnika Veselina Mareškog, vlasnika farmaceutske kompanije. A očekuje se da će to uspjeti i stranci turske manjine. 

Nedjeljni su izbori prijevremeni, izazvani Borisovljevom ostavkom u studenome. S dužnosti je odstupio jer je predsjednička kandidatkinja GERB-a Cecka Cačeva izgubila na izborima od Rumena Radeva, koji se natjecao kao nezavisni kandidat uz podršku socijalista.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar