Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH uručilo literaturu bibliotekama

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke danas je Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) BiH dodijelilo 858 primjeraka aktuelnih naučnih i referentnih izdanja sa 65 različitih naslova. 


- Izdanja potječu od našeg otkupa autora, od izdavača i riječ je isključivo o naučnoj literaturi, o univerzitetskim udžbenicima – rekao je pomoćnik federalne ministrice obrazovanja i nauke Jasmin Branković. 

Na uručenom kompletu enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature svim bibliotekama javnih univerziteta u FBiH zahvalio je direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina, kojem je uručen i novi godišnji 
 Ugovor o nastavku funkcioniranja sistema „Registar naučnih institucija, naučnog kadra, naučnih projekata i infrastrukturnih ulaganja u Federaciji BiH“. 

Na osnovu toga, NUB će operativno upravljati elektronskom bazom podataka, dok će resorno ministarstvo finansirati funkcioniranje Registra (održavanje postojećeg hardwarea i softwarea) u ukupnom godišnjem iznosu od 21.000 KM. Ovom prilikom u prostorijama NUB-a BiH predstavljena je knjiga „Rodni identiteti u književnosti romskih autorica na prostorima bivše Jugoslavije“ književnice Hedine Tahirović-Sijerčić, koja je objavljena u izdanju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. 

Čitajući ovo djelo, kako je rečeno, javnost se može upoznati o nepoznatoj ženskoj književnost Romkinja i njihovim pismom. U okviru izdavačke djelatnosti Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke predviđeno je izdavanje po tri naučna i referentna djela na godišnjem nivou. Za te namjene u proteklom periodu izdvojeno je gotovo 100.000 KM, te objavljeno devet knjiga i monografija različitih autora, značajna za opće naučne tokove.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar