Neobično kamenje iz Michigana

Neobično ‘petoskey’ kamenje se sastoji od fosiliziranih ostataka Hexagonaria percarinate, vrste koralja koja je nekoć prekrivala tlo današnje države Michigan, SAD, prije oko 350 miliona godina. 


Kamenje je nastalo kao rezultat glacijacije, u kojem je led brusio grube rubove koralja, te ih odlagao u sjeverozapadnom (a neke u sjeveroistočnom dijelu) poluotoka Michigan. Danas se u tim istim područjima mogu pronaći cijele kolonije ovih fosiliziranih koralja. 

Uglavnom, petoskey kamenje su samo komadi koraljnog grebena, koje kada je suho podsjeća na obični kamen, ali kada je mokro ili polirano, na njemu se pojavljuje prepoznatljiv šareni uzorak šesterostranih koraljnih fosila. 

Prije više od 350 miliona godina, tokom razdoblja Devon, Michigan je imao sasvim drugačiji krajolik: bio je prekriven toplim, plitkim, slanim morem, u kojem su živjele kolonije hexagonaria percarinata koralja, kao i druge morske biljke i životinje. 

Kako su se Zemljine ploče pomjerale, tako se vremenom i cijeli poluotok izdigao iznad razine mora. Naziv ‘petoskey’ nastao je iz imena sina poglavice iz 18. stoljeća “Petosegay”, koje znači “zrake zore” ili “sunčeve zrake obećanja.”
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar