Abbas se sastaje s Papom, otvara se nova palestinska ambasada pri Svetoj Stolici

Predsjednik Mahmoud Abbas u subotu će se sastati sa Papom Franjom u Vatikanu i otvoriti novu palestinsku ambasadu, rekao je danas palestinski ambasador pri Svetoj Stolici Issa Kassissieh, prenosi WAFA. 


On je izjavio da će Abbas u petak započeti službenu posjetu Italiji, gdje će se susresti sa talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem, a zatim će se u subotu sastati s Papom, nakon čega će biti održano svečano otvorenje nove ambasade. 

Kassissieh je pozdravio otvaranje nove ambasade, nazvavši ga "značajnim postignućem za palestinski narod, uzimajući u obzir da je Papa zauzeo moralni, pravni i politički stav kroz prepoznavanje palestinske države u njenim granicama iz vremena prije 1967. godine". 

Dodao je da je otvaranje ambasade rezultat unapređenja odnosa između Palestine i Svete Stolice koje se dogodilo 2015. godine potpisivanjem sporazuma koji uključuje uslove koji se tiču podržavanja projekata stambenog zbrinjavanja mladih Palestinaca u Istočnom Jeruzalemu. 

Abbas će se sastati sa Papom Franjom uoči međunarodne mirovne konferencije koja će se održati u Parizu, na kojoj će oko 70 zemalja izložiti plan o okončanju izraelske okupacije i osnivanju nezavisne države Palestine s granicama iz 1967. godine, čiji bi glavni grad bio Istočni Jeruzalem.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar