Zaljev Ha Long: “Čudo od kamena na nebesima”, Vijetnam

U zaljevu Tonkin, u Quang Ninh pokrajini u Vijetnamu nalazi se spektakularno čudo prirode: Ha Long, zaljev koji pokriva površinu od 1.553 kvadratna kilometra, a u kojem se nalazi više od 1960 otoka različitih veličina, od kojih su većina nenaseljeni i čija je priroda ostala netaknuta već hiljadama godina. 


Ovaj veličanstveni prirodni krajolik je postao poznat po malim otocima koji ‘strše’ iz mora, svaki oblikovan drugačije vremenom i prirodnim silama i svaki jedinstven na svoj način. Na nekim su formirani prirodni lukovi, dok su drugi ispunjeni manjim ili većim špiljama. Ha Long doslovno znači “mjesto gdje se zmaj spušta u more”, a legenda tvrdi da je sve ove otoke stvorio veliki zmaj iz planine. 


Kada se spuštao prema obali repom je iskopao doline, a kada je napokon pao u more područje se napunilo vodom, ostavljajući samo vrhove planina na površini. Ovaj jedinsven krajolik ima i značajnu bioraznolikost, a uključuje 14 endemskih biljnih vrsta i 60 endemskih životinjskih vrsta. Zaljev je 1962. godine zaštićen kao nacionalna baština, a 1994. godine je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji kao mjesto “nedirnuto ljudskom rukom, iznimne ljepote i velike biološke važnosti.”
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar