U Beču otvorena Bolnica za plišane medvjediće

Već 16. put zaredom u Beču je otvorena Bolnica za plišane medvjediće u organizaciji bečkog Medicinskog fakulteta, Austrijskog studentskog saveza (AMSA), Bečke ljekarske komore i austrijskog akademskog Udruženja farmaceuta. 


Zbog velikog interesovanja bolnica će ove godine biti otvorena tri dana, a djeca će na pregled moći donijeti svoje plišane medvjediće, lutke i druge igračke, te pratiti ih u operacionu salu, na rentgen ili CT-pregled. Cilj ove akcije je da se djeca oslobode straha od doktora i od boravka u bolnici. 

Studenti medicine simuliraju kroz igru sa djecom procese koji se realno odvijaju u bolnici, od primanja do otpuštanja pacijenata, a djeca pored toga mogu vidjeti kako funkcioniše EKG, stomatološka klinika ili služba hitne pomoći. Djeci na raspolaganju stoje i zamjenski medvjedići koji se mogu odšiti i ponovo zašiti za vrijeme trajanja operacije. 

Djeca pri tom ne prate samo igračke, već aktivno asistiraju doktorima. Bečka Bolnica za plišane medvjediće je do 14. decembra u prijepodnevnim satima rezervisana za školske razrede, a u poslijepodnevnim otvorena za svu djecu u dobi od četiri do osam godina. Posjeta bolnice traje oko sat vremena, sapćio je Eurocomm - PR Sarajevo.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar