Turska vojska: 44 militanta IS-a "neutralizirana" u sjevernoj Siriji

Oko 44 militanata Islamske države "neutralizirano" je u gradu al-Bab u sjevernoj Siriji, saopćio je generalštab turske vojske, dodajući da je još 117 militanata ranjeno. 


Turske vlasti često koriste termin "neutralizirani" za zarobljene ili ubijene militante. Vlasti su dodale da je vozilo nakrcano eksplozivom koje je pripadalo militantima također uništeno. 

Osim toga, 54 mete Islamske države su uništene u operaciji, među kojima i skrovišta militanata, komandni položaji, skladišta naoružanja i vozila. 

Turski vojnici i borci Slobodne sirijske armije (FSA) bore se za ponovno preuzimanje kontrole nad al-Babom od Islamske države već mjesec dana, a borbe su intenzivirane u prošloj sedmici. 

U utorak je turski predsjednik Recep Tayyio Erdogan izjavio kako ima dokaze da koalicija pod američkim vodstvom podržava terorističke grupe, među kojima su Islamska država i sirijske kurdske snage. 

- Koalicijske snage optužuju nas da podržavamo Daesh - izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari 27. decembra, koristeći arapski akronim za tzv. Islamsku državu. 

- Sada su sve to negirali i oni podržavaju terorističke grupe među kojima su Daesh i YPG i PYD. To je veoma jasno. Imamo čvrste dokaze, na fotografijama i snimcima - kazao je turski predsjednik. 

Turska je pokrenula operaciju "Štit Eufrata" 24. augusta kako bi oslobodila svoje pogranične regije od terorističkih grupa, ne samo od tzv. 

Islamske države nego također i od stranke Demokratska unija sirijskih Kurda (PYD) i Jedinica narodne zaštite (YPG). Turska smatra PYD i YPG terorističkim grupama zahvaljujući njihovim navodnim vezama s zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), prenosi Xinhua.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar