Salkić: Dodik drži pod kontrolom Ustavni sud RS-a i želi to u Ustavnom sudu BiH

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić pozvao je vlasti tog entiteta da provedu transformaciju Ustavnog suda RS i da pravosuđe distanciraju od direktnog uticaja politike. 


Salkić tvrdi da je “proteklih godina Ustavni sud RS donosio odluke potpomažući njima institucionalnu diskriminaciju nesrpskog stanovništva, dajući legitimitet i legalitet majorizaciji i preglasavanju koji se provode u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS-a”. 

Potpredsjednik Salkić je kazao kako je upravo Ustavni sud RS “jedan od ključnih krivaca za usvojene prakse diskriminiranja na svim nivoima, što je produciralo nepovjerenje i dovelo do pogoršanja međunacionalnih odnosa, te produbilo radikalizaciju politike srpskih stranaka, koje su pronašle prostor za djelovanje na temeljima ratnih ideologija”. 

- Ustavni sud RS je pod direktnom kontrolom i uticajem Vlade RS-a i predsjednika entiteta. Sudije se biraju na prijedlog predsjednika bez ikakvih konsultacija sa potpredsjednicima iz reda Bošnjaka i Hrvata. Tako je na čelo Ustavnog suda RS-a instaliran pouzdani politički kadar SNSD-a, kako bi odluke bile kontrolirane i politički diktirane – naveo je Salkić u piasnom reagiranju. 

Tvrdi i da “Ustavni sud RS-a diskriminira konstitutivne narode Bošnjake i Hrvate, a Milorad Dodik daje sebi za pravo da zahtijeva transformaciju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”. 

-To je poruka da želi i taj sud staviti pod kontrolu politike. Pri tome transformaciju suda uslovljava blokiranjem evropskg puta Bosne i Hercegovine. Svima je jasno da se ovdje ne radi o podizanju kvaliteta rada Ustavnog suda BiH, jer imamo primjer na koji način Dodik kontrolira Ustavni sud RS-a. 

Ovdje se radi o svjesnom i dugoročnom devastiranju institucija države Bosne i Hercegovine i blokade naše zemlje na putu ka Evropi. Evropski principi su stvaranje demokratsog društva, istih prava i mogućnosti za sve, u kojem politika nema kontrolu nad pravosuđem. 

Zato evropski put ne odgovara vlastima RS i Miloradu Dodiku, koji krše ljudska prava, provode diskriminaciju i žele sve držati pod svojom kontrolom - kazao je potpredsjednik Salkić. Istakao je i kako entitetski Ustavni sud trenutno radi po poslovniku koji je protivan Ustavu i Zakonu o Ustavnom sudu RS, čime se direktno promovira i podržava diskriminacija nesrba. 

- Milorad Dodik želi princip kontrole i preglasavanja provjeren na primjeru Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, primjeniti na Ustavni sud Bosne i Hercegovine i sa Čovićem donositi odluke preglasavanjem Bošnjaka, kao što je to pokazano u radu CIK na pitanju Stoca. 

Stavljanjem pod kontrolu Ustavnog suda želi se stvoriti ambijent za formiranje trećeg entiteta i vođenje Bosne i Hercegovine ka disoluciji. Sve probosanske snage moraju biti jedinstvene i učiniti sve kako bi zaustavili namjere Dodika i Čovića - zaključio je Salkić.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar