SAIS u 2017. pokreće program sigurnosno-vojnih pitanja regije Mediterana

Viši stručni saradnik Centra za transatlantske odnose SAIS na Univerzitetu Johns Hopkins u Washingtonu Hans Binnendijk najavio je znatno veću aktivnost u sigurnosno-vojnoj saradnji s regijom šireg Mediterana, a u okviru projekta Mediteranski bazen kojeg vodi dr. Saša Toperić.

Binnendijk je u utorak navečer moderirao posljednji panel dvodnevne konferencije "Transatlantski ekonomski forum", a u okviru tog panela učestvovali su pomoćnik vojnog atašea Tunisa u SAD-u pukovnik Abderrahim Makri i bivši ministar odbrane Albanije i predsjednik Republikanske partije u toj zemlji Fatmir Mediu.

- Da, pripremali smo ovaj sigurnosno-vojni segment projekta već nekoliko mjeseci i iduće godine ćemo imati značajnu dinamiku na ovu temu - rekao je Toperić, direktor projekta Mediteranski bazen pri Centru za transatlantske odnose.

Dvodnevni Transatlantski ekonomski forum je organizirao Centar za transatlantske odnose SAIS pri Univerzitetu Johns Hopkins. Forum je okupio predstavnike poslovnog i političkog života iz 13 zemalja šireg Mediterana, uključujući i BiH, a suorganizator je bila Američka privredna komora.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar