Putin i Abe nagovijestili da nema rješenja spora oko Kurilskih otoka

Rusija i Japan nagovijestili s u petak da nema rješenja nakon dvodnevnog samita decenijama starog teritorijalnog spora koji ih blokira da potpišu mirovni sporazum o formalnom okončanju neprijateljstava iz Drugog svjetskog rata. 


Ruski predsjednik Vladimir Putin i japanski premijer Shinzo Abe održali su razgovore u Nagatu, Abeovom rodnom gradu i u Tokiju, u posljednjem pokušaju da postignu sporazum otkako su Japan i bivši Sovjetski Savez počeli s pregovorima 1956. godine. 

- Bilo bi naivno pomisliti da možemo riješiti ovaj problem u sat vremena. Nesumnjivo je, međutim, da je neophodno tragati za rješenjem - izjavio je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s Abeom. Abe se saglasio s ruskim čelnikom, ali je izjavio da će se napori na nalaženju rješenja nastaviti. 

- Zaključivanje mirovnog sporazuma koji nije bio postignut duže od 70 godina nije jednostavno. Mislim da ćemo mi, kao dvojica čelnika, biti u stanju da pokažemo našu iskrenu odlučnost ka potpisivanju mirovnog sporazuma, iako je težak put pred nama - kazao je. 

Sovjetski Savez osvojio je četiri otoka kod sjeverne japanske obale u završnim danima rata 1945. godine. Spor oko otoka, poznatih kao Južni Kurili u Rusiji i kao Sjeverne teritorije u Japanu, spriječio je dvije strane da u potpunosti ostave sukob za sobom, prenosi AFP.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar