Premijer Novalić i federalni ministri primili direktora Fondacije Marmara

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade u Sarajevu predsjednika turske Fondacije Marmara iz Istanbula Akkana Suvera. 


Susretu su prisustvovali federalni ministri Jelka Milićević, Vesko Drljača, Edita Đapo, Amir Zukić, Zora Dujmović i Šemsudin Dedić, kao i generalni konzul BiH u Istanbulu Began Muhić. Ova fondacija, formirana 1985. godine, ustvari je grupa za ekonomska i društvena istraživanja koja ima za cilj unapređenje odnosa između Evropske unije i zemalja centralne Azije i Bliskog istoka. Gost iz Turske zahvalio je na prijemu i uputio poziv delegaciji iz BiH da, na čelu s premijerom Novalićem, prisustvuje 20. euroazijskom samitu koji ova fondacija organizira od 4. do 6. aprila iduće godine u Istanbulu. 

Na ovom skupu bh. privredi se otvaraju značajne mogućnosti za predstavljanje potencijalnim investitorima jer na njemu svake godine prisustvuju delegacije iz pedesetak zemalja. Teme ovogodišnje samita će biti, prije svega, izazovi za Evropu u svjetlu aktuelnih migracija i budućnost ekonomije našeg kontinenta. - Zbog brojnih obaveza, i pored poziva, do sada nisam mogao prisustvovati ovom samitu koji je velika šansa za unapređenje odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske i uglednih ličnosti iz velikog broja zemalja. Nadam se da ću ove godine, zajedno s federalnim ministrima i našim privrednicima, doći u Istanbul na ovaj značajni skup – rekao je premijer Novalić. 

U znak zahvalnosti za sve što su on lično, ali i Vlada FBiH učinili na razvoju prijateljskih odnosa dviju zemalja predsjednik Suver je premijeru Novaliću uručio prigodni poklon-vazu s motivima Istanbula, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar