Održan nacionalni seminar o borbi protiv diskriminacije

U organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope a u saradnji sa Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je u Sarajevu održan nacionalni seminar o temi "Borba protiv netolerancije i diskriminacije kroz borbu protiv govora mržnje: uloga parlamentaraca". 


Učesnike ovog skupa uime Parlamentarne skupštine BiH pozdravili su predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović te član Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i jedan od moderatora današnjeg seminara, poslanik u Predstavničkom domu Saša Magazinović. 

U svojstvu izlagača u okviru teme "Surotstavljanje govoru mržnje i diskriminaciji, uloga parlamentaraca" poslanica u Prestavničkom domu PSBiH Dijana Zelenika problem diskriminacije pokušala je rasvijetliti vlastitim primjerom kada je kako je istaknula sistematičmno diskriminirana zbog drugačijih političkih uvjerenja i bila bez zaposlenja sedam godina. Ona je rekla da se obraćala za pomoć i parlamentima ali nije dobila potrebnu potporu. 

Učestvujući u diskusiji o saradnji parlamenta i civilnog društva, član Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović istaknuo je u svoj izlaganju da je "Bosna i Hercegovina, ratifikujući i primjenjući najvažnije međunarodne konvencije, napredovala na planu zaštite ljudskih prava, ali je činjenica da još uvjek imamo problem sa razvojem tolerancije i zaštite društva od diskriminacije i različitih ekstremizama". 

Stoga se Bosna i Hercegovina, smatra on, pored dosljednje primjene pravnih propisa i međunarodnih konvencija, mora posvetiti sistemskoj prevenciji svih oblika diskriminacije, kao i efikasnoj primjeni sankcija prema onima koji krše prava građana, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar