Krečar Enver Čizmo: Krečarstovo je jedan od najtežih poslova

Tradicija pečenja kreča u Pruscu kod Donjeg Vakufa stara je desetljećima, a među onima koji i danas proizvode kvalitetan kreč je osamdesetpostotni invalid Enver Čizmo. 


Krečarstvom se samostalno bavi više od trideset godina, od kojih je većim dijelom bio uredno prijavljen i osiguran. 

- Zadovoljan sam, iako je sada za kreč „mrtva sezona“ i kupaca je malo. Uspjevamo, ipak, prodati sve što donesemo pazarnim danima u Bugojno i Travnik - kaže. 

Dodaje da je najveća potražnja kreča na proljeće i u sezoni građevinakih radova, te da su najčešći kupci prusačkog kreča s područja Hercegovine, Sarajeva, Doboja i Banja Luke. Žao mu je, priznaje, što se tradicija paljenja krečana zadržala tek kod manjeg broja porodica u Pruscu. 

- Većina ljudi opredijelila se za uzgoj malina. I sam sam zasijao dva duluma - naglašava. Smatra da tome, u dobroj mjeri, doprinosi niska cijena kreča, te činjenica da se radi „o poslu koji je veoma težak“. 

- Sve je na krečani teško, od biranja kamena i sakupljanja drveta - sušike bora, smrče i jele, do paljenja krečane, završnih poslova i pakiranja kreča - zaključuje. 

Na kraju, ističe da je ponosan na svoju porodicu koja mu je uvijek bila velika podrška u svemu što je radio, pa i u poslovima na krečani. - Uz suprugu, imam dvoje djece. 

Kćerka je udata, a sin je završio fakultet, i kao pravnik trenutno odrađuje pripravnički staž - kaže Enver Čizmo.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar