Konferencija o borbi protiv terorizma održana u iračkom Kurdistanu

Više od 1.000 ljudi prisustvovalo je dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji posvećenoj brobi protiv terorizma koja je održana u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, pod pokroviteljstvom premijera regije iračkog Kurdistana Necirvana Barzanija, koji je i otvorio konferenciju. 


Na poziv Ministra za visoko obrazovanje regije iračkog Kurdistana, u radu konferencije je učestvovao direktor projekta Mediteranski bazen pri Centru za transatlantske odnose SAIS iz Washingtona Saša Toperić, koji je za Fenu izjavio da se u svom izlaganju osvrnuo na mjere poduzete u SAD-u i EU u cilju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija. 

- Saradnja na globalnom nivou postoji no ona još nije na potrebnoj razini, naročito u nekim afričkim zemljama gdje je pranje većih novčanih iznosa moguće, kao i prenos značajnijih svota novca mimo bankarskog sustava zbog velike korupcije i nedovoljno razvijenih institucija pravosuđa i protuterorističkih organa vlasti - rekao je Toperić. 

On je kritizirao određene političke krugove u iračkom Kurdistanu koji su blokadom rada parlamenta onemogućili usvajanje zakona o borbi protiv terorizma u ovoj autonomnoj regiji Iraka, ali i naglasio da irački zakon o terorizmu kojeg je usvojio parlament u Bagdadu nije dovoljno adekvatan jer ne obuhvata krivično gonjenje za osobe ili organizacije koje svojim govorom potiču terorizam. 

- Optimista sam, posebno kada je irački Kurdistan u pitanju. Sigurnost je na visokom nivou i vjerujem da će iduća godina biti godina početka ekonomskog oporavka ove regije - zaključio je Toperić. Na konferenciji je iz Washingtona, uz Toperića učestvovao general američke vojske Ernie Audino, koji je za vrijeme aktivne službe bio i u Iraku i iračkom Kurdistanu. 

 Tokom posjete iračkom Kurdistanu, Toperić se također pridruzio delegaciji američkih privrednika koja boravi u radnoj posjeti Erbilu u organizaciji Poslovnog savjeta SAD-a i iračkog Kurdistana, inače partnera projekta na Centru za transatlantske odnose SAIS posvećenom ekonomskom razvoju Iraka i iračkog Kurdistana. Soran univerzitet je dodijelio Toperiću počasni doktorat zbog njegove velike podrške iračkom Kurdistanu u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Toperić je dobitnik i zlatne plakete Unije privrednika iračkog Kurdistana zbog doprinosa jačanju ekonomije u ovoj regiji. Inače, nedavno je predsjedavao ekonomskom konferencijom posvećenoj iračkom Kurdistanu održanom na Centru za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar