Graham: Pripremaju se sankcije koje će teško pogoditi Rusiju i Putina

Rusija i njen predsjednik Vladimir Putin mogu očekivati stroge sankcije zbog kibernetičkih napada tokom američkih predsjedničkih izbora, rekao je u srijedu u Rigi američki senator iz redova republikanaca Lindsey Graham. 


Republikanski i demokratski senatori su ranije ovog mjeseca pozvali na osnivanje dvostranačkog odbora koji će istražiti navodne kibernetičke napade stranih država na SAD, s naglaskom na navodne ruske pokušaje uticaja na rezultate američkih izbora. 

"Pripremaju se dvostranačke sankcije koje će teško pogoditi Rusiju, pogotovo Putina kao pojedinca", najavio je Graham u latvijskoj prijestolnici, prenosi Hina. Latvija, Estonija i Litva, članice NATO-a kojima je u vrijeme Sovjetskog saveza upravljala Moskva, zabrinute su zbog ruske aneksije Krima iz 2014., te podrške proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini. 

Ti potezi su potaknuli zabrinutost baltičkih država da Moskva želi ponovno uspostaviti kontrolu nad cijelom regijom. "Vrijeme je da Rusija shvati – što je previše, previše je", dodao je Graham ne pojasnivši što će biti uključeno u nove sankcije. Rusija je reagirajući obećala odmazdu protiv Washingtona u slučaju novih ekonomskih sankcija. 

"Iskreno, umorni smo od laži o 'ruskim hakerima' koja dolazi u Sjedinjenim Državama sa samog vrha", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar