Dunović: Evropa od BiH može naučiti mnogo toga

Evropa od Bosne i Hercegovine može naučiti mnogo toga, no unatoč tome njeni stanovnici zatvaraju oči pred onim što je vrijedno, poručio je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine na otvaranju konferencije ''Društveni konsenzus, međureligijsko razumijevanje i regionalna saradnja za novu Evropu'' u organizaciji Udruženja bosanskohercegovačko-azijskog prijateljstva (ABACUS). 


- Mi u BiH imamo jako puno toga reći o ovoj temi i mislim da Evropa može da uči od nas - naglasio je Dunović. Istakao je da ljudi u BiH trebaju samo početi živjeti one vrijednosti koje imaju i ne pretvarati se da je potrebno čuti nešto novo. - Međureligijska saradnja je realnost u BiH i samo treba da primijenimo sve vrijednosti koje smo njegovali ranijih godina i da počnemo živjeti s tim - kazao je Dunović. 

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci konsenzus ne vidi u BiH o mnogim pitanjima, ali je istakao međureligijsku saradnju na koju je ponosan. Podsjetio je da Međureligijsko vijeće (MRV) u BiH naredne godine obilježava 20. godišnjicu postojanja što je, po njegovim riječima, pokazatelj dobre saradnje. Nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić također je pohvalio međureligijsku saradnju navodeći da je tome MRV znatno doprinio. 

- Mislim da se možemo pohvaliti da unatoč svim napetostima predstavnici vjerskih zajednica razgovaraju, već je 20 godina od MRV-a - rekao je Puljić. Poručio je da dijalog nema alternativu i da je on temelj izgradnje društvenih odnosa. Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je važnost gledanja u budućnost i prestanka vraćanja u prošlost. Naglasio je da je put mira i dobrote teži, ali da se lakši put na kraju sužava i postaje bezizlaz.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar