Ambasador Rusije ubijen u Ankari

Ambasador Rusije u Turskoj Andrey Karlov je danas napadnut u na izložbi fotografija koju je otvorio u Centru savremene umjetnosti u Ankari dok je držao govor. 


Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Maria Zaharova saopćila je da je ambasador Rusije u Turskoj Andrey Karlov podlegao ranama zadobijenim u napadu u Ankari. 

Istakla je da su u kontaktu sa ruskim zvaničnicima u vezi sa napadom na ruskog ambasadora. “U kontaktu smo sa turskim vlastima. Kasnije ćemo izdati saopćenje u vezi sa ovim događajem”, kazala je Zaharova. 

Prema nezvaničnim informacijama, napadač je uzviknuo: “Ovo je za Alep!” i pucao u ambasadora. 

RT je, s druge strane, izvestio da je muškarac obučen u odijelo sa kravatom prije nego što je zapucao viknuo “Allahu akbar” (Bog je veliki). Takođe se navodi da je izgovorio i nekoliko riječi na ruskom. 

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu je potvrdio da su u napadu ranjene još tri osobe. “Tom prilikom su, kako je utvrđeno, ranjeni i Leyla Gundogan, državljanka Turske porijeklom iz Albanije, kao i Anastas Zimbirikali i Anil Deger. 

Njih troje su hitno prebačeni u bolnicu Guven. Anil Deger je nakon intervencije otpušten iz bolnice, dok su preostale dvije osobe, od kojih je jedna ranjena u nogu, a druga u ruku, još uvijek u bolnici”, kazao je Soylu. 

Kako javljaju turski mediji, naoružani napadač neutralisan je u policijskoj operaciji koja je uslijedila nakon oružanog napada. Napadač je nakon što je pucao u ruskog ambasadora pucao u zrak kada su prisutni u sali u panici počeli bježati van zgrade.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar