Žaljenje i osudu na dešavanja izrazili NS Grčke i ministar kulture i sporta George Vasiliadis

Grčki ministar osudio ponašanje navijača na utakmici protiv BiH, a Nogometni savez Grčke izvinuo se zbog uvredljivih navijačkih transparenata.


Grčki ministar kulture i sporta George Vasiliadis u ime svih članova vlade te zemlje osudio je ponašanje domaćih navijača na stadionu "Georgios Karaiskakis" tokom kvalifikacijskog meča između Grčke i Bosne i Hercegovine. Dodao je da "takvi fašisti nemaju poziciju u grčkim sudovima, posebno u našoj reprezentaciji i već smo u konsultacijama s grčkom policijom da se identificiraju i kazne počinioci". Naime, jedan dio grčkih navijača sinoć je isticao uvredljive poruke, koje su se odnosile na srebrenički genocid, a Vasiliadis smatra da se radi o neprihvatljivom incidentu koji nije u skladu s principima i vrijedostima Grčke i ni na koji način ne odražava stav grčkog naroda. Na kraju je poručio da će zahtijevati da se tim osobama doživotno zabrani ulazak na stadione, prenosi portal In.gr. 



Grčki nogometni savez saopćio je da duboko žali zbog neprihvatljivih transparenata s fašističkim sadržajem tokom utakmice između Grčke i Bosne i Hrercegovine, gdje je jedan dio navijača sinoć je na utakmici u Atini isticao uvredljive transparente, koji su se ticali i Srebrenice. Taj čin, navodi se, suprotan je fair-playu, sportskom duhu i grčkom gostoprimstvu. Te akcije su djelo marginalizirane manjine i ni na koji način ne predstavlja većinu grčkih navijača. Grčki nogometni savez osjeća obavezu da se izvine Nogometnom savez BiH i prijateljskom narodu te zemlje - navodi se u saopćenju.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar